”Den brittiska varianten ett hot som måste tas på allvar”

Uppdaterad 2021-03-11 | Publicerad 2021-03-10

Den brittiska varianten av coronaviruset ökar snabbt i Sverige.

Enligt en ny studie kan den vara mellan 30 till 100 procent dödligare jämfört med tidigare varianter.

– Det här pekar på att den brittiska virusvarianten är farligare, säger Ali Mirazimi, forskare i klinisk virologi.

Forskare i Storbritannien har i en ny studie jämfört den brittiska varianten av coronaviruset, kallad B.1.1.7, med andra varianter.

Resultatet, som presenterades i ansedda British Medical Journal, BMJ, på onsdagen tyder på att den brittiska varianten är betydligt dödligare i jämförelse. Det stärker också tidigare indikationer på att den inte bara är betydligt mer smittsam utan också orsakar fler dödsfall i covid-19.

Sprids snabbt

Den brittiska varianten ledde till 227 dödsfall i en grupp med drygt 55 000 patienter som testat positivt för covid-19, att jämföra med 141 döda i en lika stor grupp smittad med andra varianter av coronaviruset.

– Kombinerat med dess förmåga att spridas snabbt, utgör B.1.1.7 ett hot som måste tas på allvar, säger Robert Challen, forskare vid Exeteruniversitetet som varit med och lett studien, till nyhetsbyrån Reuters.

En covid-sjuk patient behandlas på sjukhuset King's College  i London.

”Pekar på att fler kan dö”

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar att den brittiska studien är trovärdig och att resultatet faktiskt tyder på att den brittiska varianten är farligare än tidigare varianter.

– Här har de gjort en bra studie. De ser att det i snitt är 1,6 gånger fler som dör av den brittiska varianten. Det pekar på att fler kan dö av den jämfört med tidigare varianter, säger han.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Enligt studien har B.1.1.7 en dödlighet på drygt 4 av 1 000 personer, jämfört med 2,5 för den ursprungliga virusvarianten.

– Det är ganska låga siffror när man tittar på helheten. Men det pekar ändå på att viruset är mer farligt, säger Ali Mirazimi.

Han menar att den mer smittsamma varianten redan har tagit över i Belgien och Danmark. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten sagt att den brittiska varianten är på god väg att ta över även i Sverige.

– Det är en tendens man sett i alla länder som haft en övervakning då man fått in den brittiska varianten, att den tar över helt enkel, sa enhetschefen Sara Byfors för tre veckor sedan.

Vaccinen ger skydd

Folkhälsomyndigheten har hittills gjort bedömningen att de hittills tre godkända vaccinerna skyddar även mot B.1.17.

Ali Mirazimi menar att den nya brittiska studien är bra, men ser också några svagheter.

– Vi måste avvakta och se studier över hur det ser ut i andra länder. Det finns svagheter i studien, det lyfter de också.

Inte dödligare i djurstudier

Studier som gjorts på djur visar inte att den brittiska mutationen skulle vara dödligare, enligt Ali Mirazimi.

– Det här är bara vad vi ser i statistiken, det ska man komma ihåg, säger han.

Trots den ökade smittspridningen i Sverige är dödstalen på väg ner. Ali Mirazami menar att det framför allt beror på att äldre vaccinerats. Även han understryker att vaccinet hittills fungerar bra mot den brittiska varianten, och att det för helheten inte kommer att betyda särskilt mycket för dödstalen i statistiken.

– Men på individnivå kan det så klart påverka människor, säger han.

PODD EU och jakten på vaccin

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen