Ebba Busch erkänner grovt förtal – får 60 dagsböter

”I Sverige kan även sanning vara förtal”

Uppdaterad 2021-07-04 | Publicerad 2021-07-02

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner att hon förtalat Esbjörn Bolins tidigare ombud Johann Binninge.

Nu får KD-ledaren 60 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom.

– I Sverige kan även sanning vara förtal, men här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till, säger Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkänner att hon förtalat Esbjörns tidigare ombud Johann Binninge. KD-ledaren skrev att ombudet var dömd för ett allvarligt brott i ett uppmärksammat inlägg om hustvisten på sin Facebook-sida i våras.

Eftersom Busch erkänner väljer åklagaren att utfärda ett strafföreläggande. Det är att likställa med en dom – skillnaden är att det inte väcks något åtal, det hålls heller ingen rättegång.

När Busch mötte pressen anförde hon ser det rättsliga läget är oklart. Hon hävdar själv att hon inte farit med osanning, men accepterar trots det strafföreläggandet.

Personliga heder

– I Sverige kan även sanning vara förtal, men här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till.

– Jag hade kunnat välja att gå till rättegång och att bli det prejudikat som i dag saknas, men mitt främsta uppdrag är att vara partiledare för mitt parti och hantera de problem som finns i Sverige och är betydligt större än min personliga heder.

Åklagaren Anders Jakobsson håller inte med Ebba Busch om att det saknas praxis i liknande fall.

– Praxisen är klar i det här ärendet. Det finns så mycket domar på just liknande situationer där man är dömd för grovt förtal, och där det är villkorlig dom och dagsböter, säger Jakobsson till TT.

Trots erkännandet anser Ebba Busch att hon är oskyldig. Att de uppgifter om Binninge som hon spred till sina följare fanns tillgängliga på nätet.

”Diskussionen om huruvida man ska kunna dömas för att ha talat sanning eller vad som definierar en aktuell allmän uppgift kommer säkert att fortsätta. Men jag agerar utifrån nu gällande förutsättningar.” skriver hon på Facebook.

Vill inte motivera syftet med inlägget

I Facebook-inlägget skrev Ebba Busch bland annat att hon hotats att backa från affären. Hoten ska ha framförts av en person med ekonomiska intressen i att stoppa affären.

Busch säger idag att syftet med inlägget var att förklara omständigheterna kring hustvisten.

Vad har uppgifterna om brottet med husköpet att göra?

– Jag tyckte det var ganska självskrivet i och med helheten i texten som jag skrev. Nu blev det anmält och jag har valt att ta ett strafföreläggande för att sätta punkt. Det är viktigare att kunna fullfölja min uppgift som ledare för mitt parti.

Vad har ett brott som är begånget för väldigt länge sedan med husköpet att göra?

– Jag tyckte att det var försvarligt, jag kommer inte upprepa ytterligare motivering till det.

Johann Binninge och Esbjörn Bolin vid den muntliga förberedelsen i tvistemålet om huset.

Binninge: En upprättelse

Påföljden blir 60 dagsböter à 1 000 kronor, sammanlagt 60 000, samt en avgift till brottsofferfonden, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Johann Binninge är lättad över dagens besked. För honom det att likställa med att KD-ledaren blir dömd i en rättegång.

– Jag ser det som att det är en upprättelse så klart. Jag vill ge åklagaren en eloge. Han har gjort en bra utredning och han har varit objektiv.

Huset som Ebba Busch och Esbjörn Bolin strider om, och som är bakgrunden till det grova förtalet.