Terroroffer hedras vid fredagsbönen

Av: Josefin Silverberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Runt om i världen ägnar muslimer fredagsbönen till att hedra offren för terrordåden i Christchurch på Nya Zeeland.

Kring Stockholms moské på Södermalm kommer det slås en mänsklig ring som en symbolisk gest för terrorns offer.

I en park vid al Noor-moskén, en av två moskéer där människor sköts ihjäl, samlades tusentals personer på fredagen. Det är en vecka sedan en högerextremist sköt ihjäl 50 personer under fredagsbönen.

Nya Zeeland sörjer med er, sade premiärminister Jacinda Ardern i ett kort tal, på plats i parken.

Även i Auckland, Wellington och andra städer i landet samlades människor i tystnad. I grannlandet Australien stannade folk upp på gator och i affärer.

1 av 5 | Foto: Saga Palmér.
Många samlades vid Stockholms moské för att hedra terrorns offer.

Skickar ett budskap

Moskéns imam Gamal Fouda hyllade nyzeeländarna för allt stöd.

– Jag ser mig omkring här och jag ser kärlek och medkänsla i ögonen hos nyzeeländare och människor från hela världen, sade Fouda i parken.

– Terroristen försökte slita isär vårt land med en ondskefull ideologi. Men, i stället har vi visat att Nya Zeeland inte kan krossas.

Inuti moskén bredvid parken pågår reparationerna i en byggnad med skotthål i väggarna och blodstänkta golv. Utanför lades blommor ned för att hedra offren. Kvinnor över hela landet tog på sig huvudduk under dagen för att visa solidaritet.

– Jag vill skicka ett budskap om att hatet inte kan vinna, säger Kirsty Wilkinson, som var i parken med två vänner – alla tre i hijab.

Vapenlagar skärps

Salwa Mustafa, som förlorade sin man och 15-årige son, säger om terrordådet:

– Hela världen har nu fått se vem det är som är terrorist. Muslimer är fredliga och kärleksfulla människor, inte terrorister. Jag hoppas att världen nu förstår vad Islam är.

Gärningsmannen utnyttjade de relativt milda vapenlagarna i landet för att köpa de vapen som han använde för att skjuta ihjäl 50 människor, i åldrarna 3 till 77 år.

Premiärminister Jacinda Ardern meddelade under torsdagen att försäljningen av automatkarbiner och halvautomatiska vapen av militär typ förbjuds med omedelbar verkan. Över 1 000 personer i landet har kontaktat polisen kring att lämna in vapen i privat ägo som inte längre är lagliga.

Under fredagen hålls också massbegravning för att begrava 26 av offren som dödades i moskéattackerna.

Även i andra delar av världen är fredagsbönen denna vecka en tid för sorg och för att hedra de som dog i Christchurch. Runt Stockholms moské på Södermalm har folk samlats för att bilda en mänsklig ring runt moskén.

På plats finns bland andra kulturminister Amanda Lind.

Publicerad:

LÄS VIDARE