Över hälften av pepparkakorna innehåller palmolja

Uppdaterad 2019-11-30 | Publicerad 2019-11-29

Utvinning av palmolja har förödande konsekvenser för miljön.

Men många tillverkare använder ingrediensen i vår juligaste kaka.

– Den enda palmoljan vi rekommenderar är den Krav-märkta, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön.

HELA LISTAN PÅ PEPPARKAKORNA SOM INNEHÅLLER PALMOLJA:

22 av 35 pepparkakssorter innehåller palmolja, visar en sammanställning från Råd & Rön.

Palmolja utvinns ur oljepalmer som odlas i stora plantager – ofta med konsekvensen att värdefull regnskog huggs ned. Indonesien och Malaysia är de största exportörerna.

Ett annat problem är att kemiska bekämpningsmedel som kan skada människors hälsa ofta används på plantagerna.

”Viktigt steg”

All palmolja som hittats i testet är RSPO- eller Krav-märkt. RSPO (Roundtable on sustainable palm oil) är en certifiering som kom till efter att palmoljans baksidor började uppmärksammas stort.

Men kraven som ställs av RSPO duger inte för Naturskyddsföreningen.

– Vi tycker att det är ett viktigt steg framåt att man har skärpt kraven. Men den enda palmoljan vi rekommenderar är den Kravmärkta, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, till Råd & Rön.

Bland de 17 varianter som innehåller RSPO-certifierad palmolja finns Annas pepparkakor.

– Vi följer Världsnaturfondens rekommendation om att inte bojkotta palmolja, utan att driva på efterfrågan av den certifierade, säger Pelle Karlsson, marknadsansvarig för Norden på Annas, till Råd & Rön.

Annas ekologiska pepparkakor bakas däremot på Kravmärkt palmolja, liksom fyra andra fabrikat.

Fasade ut palmoljan

13 pepparkaksvarianter är fria från palmolja, enligt Råd & Röns sammanställning. Göteborgs Kex innehåller till exempel en blandning av solros-, shea- och kokosolja.

– Vi fasade ut palmoljan 2017. Den är lätt att baka med, så det krävdes många provbakningar och tog tid. Hela anläggningen var också anpassad för palmolja, så det var ett stort arbete. En ytterligare fördel är att vi på köpet fick bort mycket mättat fett i kakorna, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöchef på Orkla som tillverkar pepparkakorna, till Råd & Rön.

Följ ämnen i artikeln