Debutromanen blev en trilogi – ”Känns lite overkligt”

Publicerad 2020-07-30

Eva Kiani med sin debutroman ”Det dolda arvet” som släpps den 21 augusti.

Idén föddes redan 2007.

Efter 13 år med barnafödande (tre barn), juriststudier och ett antal flyttar är den första boken klar – som blir minst tre stycken.

– Det känns lite overkligt, och häftigt, säger författardebuterande Eva Kiani från Uppsala.

Drömmen att skriva böcker har hon haft sedan tredje klass och ett besök i biblioteket på Lindberga skola i Varberg. Först där och då insåg hon att författare var ett yrke och att det fanns människor som livnärde sig på att få skriva.

– Det har blivit många hemmasnickrade böcker där jag gjort allt i min makt för att försöka övertyga mamma att det är en riktig bok, men det var efter det där besöket jag började drömma, säger Eva Kiani som flyttade till Uppsala 2003.

Första boken i trilogin kommer ut den 21 augusti.

Började skriva för att rensa tankarna under studierna

Men författarkarriären skulle dröja för Eva Kiani som idag arbetar som egenföretagare och jurist med fokus på arbetskraftsinvandring.

– Tankarna på en egen bok väcktes väl någon gång 2003, men jag har aldrig haft några krav på när den skulle vara klar. Framförallt var det när jag behövde rensa tankarna som jag började skriva, lite som en avkoppling, fortsätter Eva Kiani.

– Inledningen till boken kom jag på när jag promenerade från lägenheten i Sala backe till biblioteket. När jag kom fram så skrev jag ned den och mejlade den till mig själv, och i stort sett är den oförändrad sedan dess.

Två förlag ville ge ut boken – som blir en trilogi

Redan våren 2019 blev den första boken klar som handlar om de föräldralösa syskonen Quara och Quinn, deras bror Quarx, och jakten på den gamla tidens amuletter. Men boken visade sig vara alldeles för lång.

– Boken blev till två böcker, den andra delen är klar och kommer ut hösten 2021.

Och redan är det klart att det blir en tredje bok i ”Rodiniatrilogin".

– Mina karaktärer hade lite för mycket för sig helt enkelt, så det kommer att bli en trilogi. Den tredje boken är påbörjad.

Hur var mottagandet bland förlagen?
– Det var två olika förlag som ville ge ut boken när jag skickade in den.

Alla illustrationer i boken är skapade av Mattias Astenvald, också han från Uppsala.

Första boken släpps i augusti

Den 21 augusti släpps den första boken som också kommer ut som ljudbok, inläst av Mattias Palm. Men redan har Eva Kiani själv fått se det första exemplaret.

– Äntligen en riktig bok. Det känns lite overkligt, och häftigt.

Är du nervös över hur den kommer tas emot?
– Det är både och, samtidigt känner jag mig väldigt nöjd över att jag faktiskt har gjort det här.

– Jag hoppas att så många som möjligt ger den en chans, och ser fram emot att höra mina läsares funderingar och synpunkter.

Följ ämnen i artikeln