Coronasjuk 9-åring träffade 172 personer – smittade ingen

Franske pojken smittades av brittiska superspridaren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Superspridaren Steve Walsh smittade en nioårig pojke i de franska Alperna.

Franska myndigheter smittspårade 172 av pojkens kontakter.

Ingen av dem hade smittats av nioåringen.

53-åriga Steve Walsh från brittiska Hove smittade minst elva personer i tre länder innan det upptäcktes att han burit med sig coronaviruset från affärsresan i Singapore.

En av dem som smittades av den brittiske superspridaren var en nioårig pojke i den franska skidorten Les Contamines-Montjoie, skriver The Guardian.

Pojken och hans familj bodde i samma alpstuga som Steve Walsh och utsattes för coronaviruset tidigt i pandemin, redan i början av februari.

Britten Steve Walsh, 53, pekas ut som ”superspridare” av coronaviruset.
Britten Steve Walsh, 53, pekas ut som ”superspridare” av coronaviruset.

Spårade 172 personer

Franska myndigheter genomförde då en smittspårning av bland annat pojkens kontakter efter att han utsatts för viruset. Den visade att pojken varit i kontakt med ett stort antal människor – totalt hittade myndigheterna 172 personer.

Ingen av dessa hade smittats av coronaviruset, skriver The Guardian.

Foto: Getty images
Alpbyn Les Contamines-Montjoie.

Provtagningar visade att pojken utöver corona även bar på ”vanligt” influensavirus. Det hade hans två syskon också smittats av, men inte av covid-19.

Enligt rapporten så ska pojken ha haft mycket låga halter av viruset och det tros vara skälet till att han kunnat träffa så många utan att smitta någon.

Oklart varför barn inte smittar

Under pandemin är det den linje som till exempel svenska Folkhälsomyndigheten gått efter – att barn inte blir särskilt sjuka och inte smittar särskilt mycket.

Varför det är så är ännu inte utrett. En tes är att ungas immunförsvar reagerar snabbare än vuxnas, skriver The Guardian.

Men det betyder inte att alla barn får milda symtom. Det finns flera fall med barn och unga som blivit svårt sjuka, det finns även dödsfall rapporterade.

 


PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Den svenska beredskapen har monterats ned rejält de senaste åren. Skälet är att vi inte känt oss hotade av en främmande makt. Därför har vi inte längre stora lager av till exempel skyddsutrustning och mediciner. Så hur ser beredskapen ut i landet och hur beredda var vi på den kris som vi nu går igenom? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE