Conny: ”Måste vara Sveriges snabbaste parkeringsvakt”

Av: Karin Selåker Hangasmaa

Publicerad:
Uppdaterad:

Conny Pettersson parkerade och skulle bara lämna in sin cykel i butiken.

Men parkeringsvakten var snabbare och hann lappa bilen.

– Det tog 95 sekunder, det måste vara Sveriges snabbaste parkeringsvakt, säger Conny Pettersson.

Conny Pettersson skulle bara in snabbt på en cykelbutik i Örebro för att fixa sin cykel. När han rullade in på gatan med sin bil stod redan en familj parkerad utanför butiken och lastade sina nyfixade cyklar.

När familjen var färdig och hade åkt iväg ställde Conny sin bil på precis samma ställe.

– De höll på att bygga om på gatan och de enda platserna som fanns att parkera på var framför butiken eller på en handikapplats. Det är ganska brett där och fanns gott om plats för gående och cyklister att passera.

– Jag tog min cykel från stället på taket och rullade in i butiken som låg två meter bort från bilen. Jag frågade personalen om jag kunde stå där utanför och de svarade att deras kunder brukar ställa sig där. Om någon står fel brukade parkeringsvakterna fråga.

Conny Pettersson fick en bot – på 95 sekunder.
Foto: PRIVAT
Conny Pettersson fick en bot – på 95 sekunder.

”Sveriges snabbaste parkeringsvakt”

Någon minut senare gick Conny ut från butiken och möttes av en gul remsa på vindrutan.

– Jag räknade ut att det tog en minut och 35 sekunder att lappa bilen – det måste vara Sveriges snabbaste parkeringsvakt. Jag såg parkeringsvakten och frågade honom om han inte kunnat fråga om jag kunnat flytta bilen i stället för att ge mig en bot på 1 000 kronor. Men vi kom ingen vart i vår diskussion.

Foto: PRIVAT
Det tog en minut och 35 sekunder för parkeringsvakten att lappa Connys bil.

Vad borde parkeringsvakten gjort?

– Jag tycker det var ganska uppenbart att jag lastade i och ur, jag stod precis utanför en cykelbutik och hade cykelställ på taket. Jag tycker att han kunde väntat åtminstone några minuter innan han skrev ut boten. Det skulle kännas lite medmänskligare när skyltning och markeringar är så förvirrade och det är ett bygge i närheten.

Men på Örebro kommun konstaterar man krasst att Conny har fel och parkeringsvakten rätt.

– Han står på gång och cykelbana, han står fel. Det framgår med all tydlighet av våra bilder. Vi följer trafikförordningen, oavsett ombyggnation får du inte stå på en cykelbana, det är trafikfarlig uppställning och i värsta fall tvingar du ut gående och cyklister i vägbanan, säger Ferid Kovacevic, chef på gata och trafik på Örebro kommun.

Foto: PRIVAT
Här ställde sig Conny och fick en bot av en kvick parkeringsvakt. Kanske Sverige snabbaste?

”Ser aldrig mellan fingrarna”

Conny fick höra från butikens personal att era parkeringsvakter brukar gå in och fråga om deras kunder lastar i eller ur.

– Att våra trafikövervakare skulle diskutera parkeringar med enskilda näringsidkare har jag väldigt svårt att se. Det är ingen metod vi jobbar med. Vi följer trafikförordningen och ser aldrig mellan fingrarna. Vill han överklaga får han vända sig till polismyndigheten.

Och Conny kan ha rätt om att han träffat en av Sveriges snabbaste parkeringsvakter.

– Jag skulle våga säga att Örebro kommun är bland de bästa i landet på trafikövervakning, säger Ferid Kovacevic.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN