Se upp med Vätternfisk – förhöjd PFAS-halt

TT

Publicerad 2024-06-13

"Vår sammanlagda bild av situationen i Vättern visar nu att alla fiskarter som undersökts har förhöjda halter av PFAS", säger länsfiskekonsulent Anton Halldén i ett pressmeddelande. Arkivbild.

All undersökt fisk från Vättern har förhöjd halt av miljögiftet PFAS. Därför bör vissa grupper inte äta Vätternfisk mer än högst två–tre gånger per år.

Det gäller barn, ungdomar, gravida, ammande kvinnor och den som vill bli gravid i framtiden. Övriga bör inte äta Vätternfisk mer än max tolv gånger om året.

De nya rekommendationerna har tagits fram av fyra länsstyrelser i samråd med Livsmedelsverket.

”Fisk är nyttigt och de flesta äter för lite fisk. Men fisk från vissa sjöar kan innehålla förhöjda halter miljögifter som kan skada hälsan på lång sikt. Därför är det viktigt att följa kostråden och variera vilken fisk man äter både vad gäller sort och ursprung”, säger Sabina Litens Karlsson, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

PFAS är kemikalier som bryts ner extremt långsamt och därför ansamlas i naturen och i våra kroppar. På sikt kan de öka risken för olika negativa hälsoeffekter.

PFAS-halterna i kräftor har i tidigare undersökningar visat sig vara betydligt lägre än i fisk. Under sommaren görs nya undersökningar av kräftor.

Följ ämnen i artikeln