VMA efter kemikalieutsläpp i Hylte: ”Drick inte vattnet”

Publicerad 2022-11-07

Boende i Unnaryd i Hylte kommun får inte dricka det kommunala vattnet efter ett kemikalieutsläpp.

Vattnet får inte användas vare sig som dricksvatten eller till matlagning, dusch eller tvätt.

– Det var inte så kul att få meddelandet att vattnet är förorenat precis när man druckit ett glas vatten, säger Lemmi Parkala, boende i Unnaryd.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades vid lunchtid till boende i Unnaryd. Detta efter ett kemikalieutsläpp i vattnet.

Utsläppet färgade också kranvattnet rosa.

Det kommunala dricksvattnet får inte drickas, kokas eller användas i matlagning. Man får inte heller duscha eller tvätta i vattnet. Det är okej att spola i toaletten. Det skriver Hylte kommun på sin hemsida.

– Nu håller vi på att spola och prova vattnet. Sedan ska det tas vattenprover. Förhoppningsvis kommer vi att få svar under morgondagen.

– Nu prioriterar vi att ta reda på hur ämnet har släppts ut och hur det påverkar folk. Vi har i nuläget inte fått in någon information om att personer blivit sjuka, säger Ida Karlsson Lalander, presskommunikatör på Hylte kommun.

Drack vattnet kort innan varningen

Lemmi Parkala hade precis druckit ett glas vatten när uppmaningen om att inte dricka det kommunala vattnet dök upp på telefonen.

– Det var inte så kul att få meddelandet att vattnet är förorenat precis när man druckit ett glas vatten, säger hon.

– Jag har inte sparat något dricksvatten och har inte gått och köpt något heller, jag hörde att det ska vara helt slut på på Konsum, fortsätter hon.

Utsläppet, som påverkats av ett tekniskt fel, har färgat kranvattnet rosa. Flera Unnarydsbor som Aftonbladet har pratat med berättar att många upptäckte rosa vatten redan under gårdagen.

Kommunen uppger att de inte haft kännedom om detta.

– Det är ingen information som jag känner till. Vi fick till oss det här i morse, säger Ida Karlsson Lalander, presskommunikatör på kommunen.

Vattentankar utkörda

Vattenverket har stängts av och tankar med dricksvatten har körs ut till centrala Unnaryd.

Enligt räddningschefen Magnus Åman beror utsläppet på att för mycket kemikalier från vattenreningsprocessen har kommit ut i vattnet. Det rapporterar SVT Nyheter Halland.

Hylte kommun skriver på sin hemsida att personer som fått i sig vattnet och känner sig dålig uppmanas att kontakta 1177. Om man mår illa eller kräks ska man kontakta sjukvården.

Att koka vattnet tar inte bort de farliga kemikalierna.

Följ ämnen i artikeln