Politikerna i Norrtälje chockhöjde sina löner

Publicerad 2022-10-24

Det nya styret i Norrtälje kommun rivstartar mandatperioden med att höja politikerlönerna rejält.

För kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) blir det 23 400 kronor extra i månaden, skriver Norrtelje Tidning.

– Skamligt, säger Jessica Hilwëyn från Vänsterpartiet.

Förändringen klubbades på mandatperiodens första kommunfullmäktige. För förslaget röstade det nya styret bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Det nya systemet för arvoden bygger på att kommunstyrelsens ordförandes arvode ska beräknas till 60 procent av statsministerns – istället för ministrarnas – arvode.

Oppositionen rasade mot förslaget, som de inte hade informerats om, men möttes av tystnad från det nya styret, skriver Norrtelje Tidning.

– Det här förslaget är inte berett. Det slängs i knäet på oss, på valberedarna, inte på kommunfullmäktige. Skamligt, vi reserverar oss! sa Jessica Hilwëyn (V) under sammanträdet.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) uppmanade styret att dra tillbaka förslaget. Men så blev det allstå inte.

Rådhuset i Norrtälje.

Mannen bakom förslaget: ”Klokt”

Bino Drummond.

För kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) blev det möjligen ett litet privatekonomiskt glädjeskutt på vägen hem från kommunfullmäktige.

Hans arvode räknas nämligen upp från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, skriver Norrtelje Tidning. Även övriga kommunalråd och gruppledare får mer betalt.

Bino Drummond ville inte kommentera beslutet på måndagskvällen utan hänvisade istället till förslagets arkitekt – kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M).

– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar, säger han till Norrtelje Tidning.

Staffan Tjörnhammar säger att han förstår att det kan sticka i ögonen för Norrtäljeborna.

– Men det viktigaste för våra invånare är att vi levererar en bra samhällsservice. Jag förväntar mig att alla jobbar så hårt som krävs för att vi ska kunna lösa våra uppgifter på bästa sätt.

Följ ämnen i artikeln