Jelena och Jana gömmer sig för Putin

Stämplas som extremister efter nya antigay-lagen

Publicerad 2023-12-09

Jelena Kostiutjenko och Jana Kutjina gömmer sig för den ryska säkerhetstjänsten

Jelena och Jana jagas av de ryska säkerhetstjänsterna.

Nu är de även stämplade som ”extremister” sedan den ryska ledningen förbjudit hbtq+-rörelsen i Ryssland.

– Staten vill att alla ska förstå att våra kroppar och liv tillhör staten, säger Jelena Kostiutjenko till Aftonbladet.

Ryska exiljournalisten Jelena Kostiutjenko var den första ryska journalisten som avslöjade den ryska truppernas närvaro i östra Ukraina år 2014. Tillsammans med sin flickvän, författaren Jana Kutjina, befinner hon sig på en okänd ort i Sverige efter en lång författarturné. De är båda bokaktuella med två böcker om krigets Ryssland.
I torsdags förra veckan förbjöd Rysslands högsta domstol hbtq+-rörelsen och stämplade den som ”extremistisk”. Jelena och Jana befarar att det kommer leda till hårdare förföljelse och fler gripanden.

– Vi kan skickas till krig, eller dödas om vi inte passar in, säger Jelena Kostiutjenko.

Förbjudet att sprida ”hbtq-propaganda” i Ryssland

Domen är ett nytt drastiskt steg som den ryska ledningen infört mot homosexuella, lesbiska och transpersoner. Nästa etapp i det decennielånga tillslag mot hbtq+-rättigheter i Ryssland under president Vladimir Putin, som har propagerat för "traditionella familjevärderingar" under sina 24 år vid makten.

Det är sedan tidigare förbjudet att sprida så kallad ”hbtq-propaganda i Ryssland”, att tala om sexuella läggningar, bland annat. Sedan år 2013 är det förbjudet med “icke-traditionella relationer” bland minderåriga i Ryssland.

En demonstration för hbtq+-rättigheter i Ryssland

– Bara två dagar efter att justitieministeriet antog domen började räderna mot gayklubbar i Moskva. Att göra abort på privata kliniker och användningen av preventivmedel kommer också att förbjudas medan kriget pågår. Kriget tar all uppmärksamhet nu, så de passar på att utplåna hbtq-personers existens, inte bara stoppa deras rättigheter, säger Jana Kutjina.
Jana beskriver domstolens beslut som en form av omvändelseterapi, som med rädsla ska att driva bort det “homosexuella ur folk”, och tvingas anpassa sig till de konservativa normerna.

Kan få tio års fängelse i Ryssland

Människor som betraktas som ‘organisatörer’ inom hbtq-rörelsen kan riskera upp till tio års fängelse om de döms.
– Det finns 5 miljoner hbtq-personer i Ryssland som riskerar att förlora sina barn om de tvångsförflyttas. Det är bara en tidsfråga innan de sätts på barnhem. Det finns inga lagar som skyddar dem, säger Jelena Kostiutjenko.

Hon arbetade för den oberoende tidningen Novaja Gazeta, fram till att regimen tvingade tidningen att lägga ned i mars 2022. Hon var i Ukraina när hon varnades från att resa vidare till staden Mariupol där det pågick hårda strider. Det fanns en order om att döda henne, från den tjetjenska enheten i Rysslands nationalgarde. 

På kvällen den 28 april ringde hennes redaktör, Dmitrij Muratov, och sade:

– Jag vet att du vill åka hem. Men du kan inte återvända till Ryssland. De kommer att döda dig här.

Jelena och Jana.


En månad senare kunde de träffas. Muratov sade:

– Tanken är att det ska se ut som ett hatbrott. Nationalisterna hatar lesbiska, och du är ju lesbisk.

Den 17 oktober förra året reste hon till München för att söka visum till Ukraina. När hon satt på tåget till Berlin började hon må illa och fick kraftig huvudvärk. Jelena sökte själv upp polis och berättade att hon trodde att hon blivit förgiftad, något hon kopplar till de ryska säkerhetstjänsterna. Hon kan inte jobba mer än tre timmar dagligen, eller koncentrera sig lika länge som tidigare.

– Livet i Ryssland är ett oavbrutet krig, ett man bara kan förlora. Man kan inte kalla krig för krig i Ryssland, eller uttrycka sin sexualitet och välja sina politiker, säger Jelena Kostiutjenko.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina väcker fortfarande starka känslor hos dem båda.
– Jag kan inte säga varför jag känner mig skyldig, jag bombar inte dessa städer, jag gråter och skakar. Jag skäms för att vi trodde kriget skulle vara i några dagar, och då skulle det inte vara det ryska folkets fel utan Putins, säger Jana Kutjina.

Rysslands president Vladimir Putin.

Jana tror att självrannsakan är första steget för att förändra Rysslands framtid.
– Kriget består av människor, de stöttar kriget, eftersom staten har förberett människor inför våldet. De måste vända sig inåt för att få slut på sitt eget krig, säger Jana Kutjina.

Hon är rädd för att hamna i fängelse om hon skulle resa tillbaka till Ryssland, säger Jana.
Det nya domstolsbeslutet och ‘extremist-stämpeln’ riskerar att förstöra mångas liv, säger Jelena Kostiutjenko. Hon vädjar till Sverige att hjälpa alla de kan.

”I Ryssland väntar förnedring och död”

– De har aldrig varit så oroliga, jag känner många som är direkt drabbade. Även mina familjemedlemmar, som också är hbtq-personer. De har inte möjlighet att lämna Ryssland, säger Jelena Kostiutjenko.

Hon syftar på att många länder stramat åt inresor för ryssar, i takt med att det blivit svårare för dem att lämna landet när allt fler gränser stängs.
– Dessa människor måste få möjlighet att lämna Ryssland, det som väntar dem där är fängelse, förnedring, och död.

De släpar på två resväskor, och sätter sig i en bil. Det är hög tid att åka till nästa hemliga plats. Mitt i flykten berättar Jelena och Jana att de längtar efter barn, och vill bygga ett liv i exilen.
– Vi ska gifta oss den 8 mars, säger Jelena Kostiutjenko. När kan man annars ha ett lesbiskt bröllop om inte på internationella kvinnodagen?

Följ ämnen i artikeln