Stadsdelsförvaltningen i krismöte efter dödsskjutningen: ”Fruktansvärt”

Publicerad 2024-04-11

Dödsskjutningen i Skärholmen drabbar området hårt.

På torsdagsmorgonen satt stadsdelsförvaltningen i krismöte.

– Jag får ont i hjärtat, men tyvärr kände jag på mig att det skulle spåra ur, säger Dimitris Constantinou som driver föreningen Team storebror.

På torsdagsförmiddagen ligger en blomsterbukett vid gångtunnelns mynning i Skärmholmens centrum. Där sköts en 39-årig man till döds på onsdagskvällen.

Socialpedagogen Dimitris Constantinou, 46, var en av dem som var på plats i Skärholmen kort efter skjutningen.

– Vi träffade föräldrar som grät och hörde att barn blev upphämtade för att man inte vågar låta dem gå ute själva, säger han.

”Hur många mer fler ska behöva dö?”

Dimitris är själv uppvuxen i Skärholmen och har sedan 2018 drivit Team Storebror, en ideell förening som verkar för ökad trygghet i förorter och socioekonomiskt utsatta områden.

Dimitris Constantinou startade den ideella föreningen Team Storebror 2018 tillsammans med barndomsvännen Jimmie Ström.

– Jag är trött på folk som gnäller och inte kommer fram till lösningar. Problem finns av en anledning och vi vill lösa knutarna. Gängkriminaliteten är ett problem som har fått pågå under flera decennier, säger han och fortsätter:

– Hur många fler ska behöva dö innan vi agerar? Vi borde ha gjort något redan för 20 år sedan. I dag dör 13-åringar och folk rycker på axlarna.

Stadsdelsförvaltningen i krismöte

Dagen efter skjutningen samlades Skärholmens stadsdelsförvaltning för ett krisledningsmöte.

Dimitris Constantinou vill få fler Skärholmenbor att engagera sig mot gängvåldet.

– Det är fruktansvärt. Nu behöver vi tillsammans med andra visa att man inte får bete sig på det här sättet, säger stadsdelsdirektör Lisa Kinnari kort efter mötet.

I Skärholmens stadsdelsnämndsområde ingår stadsdelarna Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen. Enligt Kinnari har verksamheten länge arbetat trygghetsskapande, men allra främst i Sätra.

– Vi har inte sett att just situationen i Skärholmen försämrats. Däremot har vi intensifierat arbetet i Sätra utifrån information som kommit från polisen, säger hon och fortsätter:

– Men vi har ju fältarbetare som är ute varje kväll och nu kommer vi ha fler personer som rör sig i området. Vi får också hjälp av andra delar av staden för att kunna möta människor. Det behövs många bra vuxna i området samtidigt.

Flera skjutningar på kort tid

Gårdagens skjutning är en av flera på kort tid i stadsdelen Skärholmen.

Den 1 mars sköts en man i 20-årsåldern till döds i ett bostadsområde. Den 13 mars skottskadades en man i 25-årsåldern, just intill en förskola som fick inrymma barnen och personalen.

Enligt Lisa Kinnari har stadsdelsförvaltningen känt till att det är oroligt mellan gängen som rör sig i området.

– Men att det skulle bli just den här utvecklingen senaste månaden var vi inte förberedda på, säger hon.

Stadsförvaltningen höll ett krisledningsmöte under torsdagen med anledning av dödsskjutningen.

”Kände på mig att det skulle spåra ur”

Dimitris Constantinou på Team Storebror är inte förvånad.

– Det har länge varit stökigt i Skärholmen och det finns en anledning till varför jag valde att fokusera på just det området. Man har inte prioriterat Skärholmen och det behövs fler positiva förebilder ute i samhället, säger han.

– Jag får ont i hjärtat, men tyvärr kände jag på mig att det skulle spåra ur.