Anhöriga till mördade kvinnan: ”Hon var världens finaste person”

Publicerad 2024-03-06

Rättegången pågår i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Mordet på Ismail Abdos mamma blev startskottet för en blodig våldsvåg.

I samband med rättegången mot de två misstänkta mördarna berättar familjen om den 58-åriga kvinnan som föll offer för gängkrigets våld.

– Min mamma var en ängel, hon var hjälpsam och vi alla saknar henne, berättar dottern för Aftonbladet.

Den 6 september sköts den 58-åriga kvinnan ihjäl i sitt hem i Uppsala. Under onsdagen fortsatte rättegången som inleddes förra veckan. Längst fram i rättssalen sitter tre kvinnor och en man – familjen. ”Hon var bara en mamma”, står det på t-shirtarna som de anhöriga har på sig. På framsidan av tröjan – ett foto av kvinnan.

På andra sidan sitter de två misstänkta mördarna – en 20-åring och en 15-åring.

En av döttrarna berättar för Aftonbladet om sin mamma.

– Hon var en oskyldig person. Hon var vårt träd, vårt träd har ramlat och bladen har gått åt alla olika håll, berättar hennes dotter för Aftonbladet.

”Vårt liv är inte som förut”

Dottern berättar om den svåra tiden för familjen.

Gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo.

– Hur kan man döda en så oskyldig, ren och snäll människa? En mamma. En helig person. Det finns mammor som inte går att byta ut. Min mamma var en sådan person, berättar dottern.

Den 58-åriga kvinnan hade ingen koppling till sin sons kriminalitet, enligt utredningen. Hon sköts ihjäl i en konflikt som hon inte hade någonting med att göra.

Hennes son, den tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdo, hade sedan i somras hamnat i en infekterad konflikt i Foxtrotnätverket med sin forna barndomsvän, Rawa Majid.

Mordet på mamman blev startskottet för en blodig våldsvåg under hösten där anhöriga som inte haft någonting med konflikten att göra blev drabbade. Likaså helt utomstående människor.

En annan anhörig till kvinnan berättar om henne:

– Hon hade plats för alla. Hon var den som höll ihop släkten. Hon brydde sig om alla och var den mest speciella personen i släkten, berättar släktingen till kvinnan och fortsätter:

– Vi har inte kunnat sörja som vi ville. Vårt liv är inte som förut. Vi har ont i magen varje dag när vi ska gå och lägga oss.

Ett av kvinnans barnbarn beskriver kvinnan som sin andra mamma.

– Vi var jättenära. När vi förlorade henne var det som att, i alla fall för mig, som att förlora en del av mitt hjärta.

Bad om ursäkt i rätten: ”Skämdes”

20-åringen, iklädd häktets gröna kläder, inledde med vad han menade var en ursäkt för det klipp som finns på honom. I samband med mordet poserade han med mordvapnet i en video med musik i bakgrunden.

– Jag skrattade på grund av det här klippet för jag skämdes. Det var inte mitt syfte att skratta åt familjen till offret, sa han i rättssalen.

I rätten påstår 20-åringen att han inte vet vem han chattar med – att han inte visste vem som har ordnat boendet till honom – tryckarlägenheten där han och 15-åringen uppehöll sig.

Han uppfattar själv att det är hotellpersonalen som via appen Signal har guidat honom till hotellet. Samtidigt är det tydligt i chattarna att 20-åringen har chattat med någon som ger honom instruktioner.

I förhöret får 20-åringen även frågor om varför han lagts till i en chatt där mordet diskuteras och om han vet vilka personerna som han chattar med är.

– Efter att jag bad min vän att boka ett boende då blev jag inlagd i den här gruppen och jag känner inte till den.

Foxtrottoppar chattade om mordet

Men chattarna visar sitt tydliga mönster. Det är de chattar som åklagaren menar att 20-åringen förekommer i och där mordet planeras.

I rätten visades bland annat en chatt upp där Mustafa Aljiburi och Harris Österdahl, två numera mördade Foxtrotmän, deltar i. Det är chattar från morddagen som, enligt utredningen, även visar deras inblandning i mordet.

På frågan om han vet vilka Foxtrotmännen är svarar han:

– Nej, ingen aning. Jag känner inte dessa personer alls.

Viktor Isero försvarar 20-åringen som förnekar åtalspunkten som gäller mord.

– Hans inställning är att han inte har varit på brottsplatsen. Han har inte varit införstådd eller delaktig i någon mordplan, säger Viktor Isero.

Han erkänner grovt vapenbrott, som han också har åtalats för.

Även 15-åringen hördes i rätten. Hans förhör hölls bakom stängda dörrar.

Den mördade kvinnans anhöriga hade tröjor med trycket ”Hon var bara en mamma” på sig i rätten.
Beri Zangana

Följ ämnen i artikeln