Alla sydkoreaner blir minst ett år yngre nästa år

Publicerad 2022-12-11

Unga sydkoreaner jublar. Dock inte efter detta besked. Bilden kommer från Sydkoreas framgångsrika fotbolls-VM 2002.

Från och med nästa år blir alla sydkoreaner minst ett år yngre.

Det har parlamentet beslutat och det leder till jubel i landet.

”Äntligen får jag min riktiga ålder!”, twittrar en sydkorean som blir två år yngre i juni.

Sydkorea har länge haft ett med internationella mått mätt unikt sätt att mäta ålder. När en bebis föds är den redan ett år gammal enligt istället för noll år enligt det traditionella sättet att räkna, skriver Reuters

Dessutom läggs ett år till personens ålder den första januari varje år, vilket i extremfallet kan betyda att en bebis född på nyårsafton fyller två år redan dagen efter.

Men det gäller inte för allt. För att få köpa alkohol eller göra militärtjänst räknas ålder istället som i de flesta andra delar av världen. Nästan iallafall. Personen räknas som noll år vid födseln, men ett år läggs fortfarande till den första januari varje år, oavsett vilket datum du egentligen är född.

Kritik från ledande politiker

Systemet har fått en hel del kritik från ledande politiker i Sydkorea som tycker att ålderssystemet kan få landet att framstå som otidsenligt och bakåtsträvande, något de inte tycker passar en land som spelar en viktig roll ekonomiskt och kulturellt på den globala scenen.

Dessutom leder systemet till förvirring för vanliga sydkoreaner, framför allt när de reser utomlands och ska försöka räkna ut hur gamla de är.

– Jag kommer ihåg hur utlänningar kollar förvirrat på mig eftersom det tar mig så lång tid att svara på hur gammal jag är, säger 29-åriga Jeong Da-eun till The Guardian.

Oklart ursprung

Det finns många teorier kring var det sydkoreanska sättet att räkna ut sin ålder kommer ifrån. Vissa säger att man tar med tiden i livmodern, medan andra säger att det har att göra med att begreppet noll inte fanns i äldre asiatiska räknesystem. Men helt säker på hur det uppstått är det ingen som är.

Men nu ska de bli ändring meddelar landets regering. Från juni i år kommer alla officiella dokument använda det internationella systemet för att ”minska den sociala förvirring som kommit av att använda olika sätt att beräkna ålder”, skriver det sydkoreanska parlamentet i ett officiellt uttalande.

Misstänksamhet och jubel

Men hur lång tid det tar innan sydkoreanerna tar till sig det nya systemet i vardagen återstår att se även om många är glada över att bli yngre.

”Jag blir två år yngre och jag är så glad. Jag fyllde två år så nära inpå efter att jag föddes eftersom att jag föddes i december. Äntligen får jag tillbaka min riktiga ålder!” skriver en på Twitter som citeras av The Guardian.

Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.

Följ ämnen i artikeln