Prigozjin: Wagnergruppen drar sig ur Bachmut

Publicerad 2023-05-05

Wagnergruppen drar sig tillbaka från ukrainska Bachmut den 10 maj.

Det meddelar privatarméns ägare Jevgenij Prigozjin:

– Vi slickar våra sår, och när vårt fosterland återigen är i fara, står vi upp och försvarar det igen. Det ryska folket kan lita på oss, skriver han.

Följ ämnen
Ukraina

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppger att privatarmén på senare tid bara fått 10 procent av den ammunition och de granater som man begärt från ryska försvarsministeriet.

Enligt Prigozjin har granatleveranserna strypts som hämnd för att Wagnergruppen stoppade den ukrainska framryckningen i september och oktober förra året:

– När ryska arméns trupper flydde från Liman, Izjum och Balakleja höll Wagnergruppens styrkor emot fiendens anfall vid Kremenna längs en 132 kilometer lång försvarslinje, skriver Prigozjin.

Framgången gjorde att hans styrkor hamnade i onåd hos de ”avundsjuka halvmilitära byråkraterna” i militärstaben, som sedan dess utsatt Wagnergruppen för ”en konstgjord granatsvält”, enligt Prigozjin.

Prigozjin uppger i meddelandet på Wagnergruppens Vkontakte-konto att flankerna kring Bachmut, som den ryska armén skulle besätta för att skydda Wagnergruppens framryckning, inte har hållit.

”Ukrainarna är fem gånger fler än vi”

– Det verkliga antalet soldater skiljer sig kraftigt från det utlovade – i stället för 10 000-tals har de skickat fram tiotals och ibland 100-tals, skriver Prigozjin.

Trots att Wagnergruppen inte fått förstärkningar sedan början av april har privatarmén fortsatt att trycka på mot de ukrainska trupperna i Bachmut, enligt Prigozjin:

– Vi rycker fram trots att fienden har fem gånger fler soldater än vi, skriver han och konstaterar att det lett till ökade förluster för varje dag som går.

Trots ”det svåra läget” har Wagnergruppen beslutat att fortsätta framryckningen vid Bachmut till 10 maj:

– Skälet är att vi med blanka vapen ska kunna möta ryssarnas heliga dag – segerdagen den 9 maj, skriver Prigozjin.

Men den 10 maj drar sig Wagnergruppen tillbaka från fronten, ”för att slicka sina sår” och för att de ”vettlösa förlusterna i människoliv” ska upphöra, heter det i meddelandet.

”Operationen kallas Köttkvarnen i Bachmut”

Enligt Prigozjin har 42,5 kvadratkilometer av Bachmut tagits över av Wagnergruppen, och bara 2,5 kvadratkilometer av staden är kvar i ukrainska händer.

– När ni inte ger oss granater så är det inte oss ni berövar segern, det är det ryska folket ni berövar segern, skriver Prigozjin med hänvisning till den ryska generalstaben.

I Vkontakte-meddelandet berättar Jevgenij Prigozjin också att den dåvarande insatsledaren för ryska armén, Sergej Surovikin, den 8 oktober 2022 gav Wagnergruppen i uppdrag att inleda Operation Köttkvarnen i Bachmut, för att få stopp på den ryska arméns förluster:

– Operation Köttkvarnen i Bachmut visade sin utomordentliga effektivitet, och band stora mängder av fiendens styrkor till platsen, skriver Prigozjin.

Olika militära experter har tidigare uppskattat att Wagnergruppen skickat omkring 50 000 soldater till Ukraina, varav en stor del varit ryska fångar. Uppemot 40 000 av privatarméns soldater har dött i striderna, enligt vissa bedömare.

Enligt Prigozjin sattes de första Wagnersoldaterna in i kriget mot Ukraina den 19 mars 2022.

Sönderbombade hus i centrala Bachmut i östra Ukraina