Bilderna visar: Egypten tros bygga läger för Gaza-flyktingar

Publicerad 2024-02-16

Israel har planerat en markoffensiv mot Rafah där över en miljon palestinska flyktingar sökt tillflykt.

Nu visar nya satellitbilder som tyder på att Egypten bygger läger för flyktingar i Sinaiöknen.

Men egyptiska myndigheter förnekar att landområdet är till för flyktingar.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Gränsstaden dit över en miljon palestinier flytt har kallats för Gazas sista säkra plats. Och för människorna på plats går det inte att söka säkerheten i något väderstreck. Efter Israel meddelat att man planerar en markoffensiv mot staden har människor flytt norrut – tillbaka till kriget.

”Vi ska slåss tills vi når fullständig seger. Detta innebär en kraftfull offensiv även i Rafah, efter att vi tillåtit den civila befolkningen att lämna slagfälten”, skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på X i onsdags.

De internationella reaktionerna på planerna har varit starka och Biden upprepade sin vädjan under torsdagen att Netanyahu inte bör gå vidare med planerna utan en säker och genomförbar plan för att säkra palestinska liv.

Bilderna är tagna mellan 4 och 14 februari och visar det inhägnade landområdet som rensats upp i förberedelse för vad man tror kommer att vara flyktingläger för palestinier.

Kan inrymma 100 000 flyktingar

Egypten har under veckor förstärkt gränsen mot Rafah för att hålla palestinier ute. Men nya satellitbilder antyder att Egypten nu bygger ett flyktingläger i Sinaiöknen.

Bilderna som New York Times analyserat visar en mur som byggs mellan Rafah och Egypten. Innanför muren ses bulldozerplogad mark på ett mellan fem till 20 kvadratkilometer stort landstycke, som enligt tidningen ska ha pågått sedan 5 februari.

Ouppslagna tält har flyttats till området, som enligt egyptiska uppgifter till WSJ, ska kunna inrymma upp till 100 000 flyktingar. Men enligt egyptiska myndighetskällor till WSJ vill landet begränsa flyktingströmmen till området. Ett idealt scenario vore att släppa in mellan 50 och 60 000 flyktingar.

Maxar Technologies.

Egypten förnekar

Det är inte helt klart vad Egypten tänker med bygget.

Lokala företrädare förnekade under torsdagen att bygget är ett flyktingläger. Enligt guvernören för nordliga Sinai-regionen är aktiviteten i området del av ett försök för att inventera de hus som förstörts under Egyptens tidigare insatser mot Islamiska Staten i området.

President Abdel Fattah el-Sisi har tidigare sagt att Egypten inte kommer att tillåta en fördrivning av palestinier eftersom det skulle innebära ”slutet för Palestinas sak” och ett möjligt hot mot egyptisk säkerhet.

– Israel skulle då ha rätten att försvara sig självt och deras nationella säkerhetsintressen och på det sättet kunna attackera egyptiska områden, säger el-Sisi enligt al-Jazeera.

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi.

Israel: ”Har inga intentioner”

Under en presskonferens på fredagen uppgav israeliske försvarsministern Yoav Gallant att Israel inte kommer att evakuera palestinska flyktingar från Rafah till Egypten.

– Israel har inga intentioner på att evakuera palestinska civila till Egypten. Vi respekterar och värderar vårt fredsavtal med Egypten, vilket är en hörnsten i regionens stabilitet, säger Gallant till den samlade pressen.

Enligt Gallant planerar IDF i detta nu ”framtida militäroperationer i Rafah, som är ett betydande tillhåll för Hamas”.

Israels utrikesminister Israel Katz betonade under fredagen att man inte kommer inleda markoffensiven i Rafah innan man samordnat med Egypten.

– Vi har fredsavtal med Egypten och vi kommer att verka på ett sätt som inte skadar de egyptiska intressena, säger Katz, enligt TT.

Flytt till Sinai har funnits i planerna

Ett dokument från Israels underrättelsetjänst visar att planerna på att flytta civila palestinier till Sinaihalvön har funnits sedan kriget startade, enligt Times of Israel.

Dokumentet är daterat till 13 oktober och uppmanar till att civila palestinier flyttas till tältstäder på norra Sinai. Där ska det sedan byggas permanenta städer och öppnas en humanitär korridor.

Enligt tidningen har Netanyahus stab spelat ned planerna och har tidigare sagt till israeliska Haaretz att dokumentet ska ses som ”initiala tankar” på frågan.

Två dagar senare sa tidigare biträdande utrikesminister Danny Ayalon till al-Jazeera att folk i Gaza borde evakuera sina hem och flytta till Sinaiöknen, där tältstäder skulle kunna byggas för dem.

”Vi ber inte palestinierna att gå till stränderna eller dränka sig själva. Herregud, nej. Flytta till Sinaiöknen. Det finns enorma områden på andra sidan Gaza”, sa Ayalon.

Följ ämnen i artikeln