Saher, 16, betalade 120 000 kronor för att lämna Gaza

Kritiken mot UD: Borde göra mer för att få hem svenskar

Publicerad 2024-03-08

Efter fyra månaders kamp lyckades familjen få ut 16-årige Saher ur Gaza med hjälp av mutor.

Hans pappa är kvar i en massgrav bakom ett sjukhus.

I Rafah – tio minuter från den egyptiska gränsen – bor 29-årige Ahmed i ett tält i hopp om att få lämna kriget levande.

Följ ämnen
Israel

Saher har varit hemma i drygt en månad. I början av februari landade han äntligen på Arlanda – efter att ha varit fast i krigets Gaza.

Efter fyra månader lyckades han till slut ta sig över gränsen till Egypten.

– Det känns skönt att vara hemma igen. Jag har varit mycket med familj och vänner och har börjat läsa in nian så jag kan söka till gymnasiet sen, säger Saher.

Tidningen ETC var först att skriva om hans fall och han har också intervjuats av P4 Västernorrland.

Saher kom till Sverige när han var åtta månader. Hans systrar, 14 och 4 år, är födda här. De är svenska medborgare och har växt upp i landet. För tre år sedan åkte familjen till Gaza, barnen skulle lära sig arabiska och få lära känna sin släkt.

När kriget bröt ut bodde de i Gaza City.

– Vi bodde i ett hus i Gaza City, men när huset bredvid oss bombades flydde vi, säger Saher.

Saher, 16, var fast i krigets Gaza i fyra månader. Han och systrarna var i Gaza i tre år och hade en vardag med skola där tills kriget bröt ut.

Pappan sköts ihjäl

Familjen kontaktade Utrikesdepartementet för att få hjälp att ta sig hem, men fick svaret att man inte kunde göra något. Gränsen sköts av israeliska och egyptiska myndigheter.

De flydde till Khan Yunis och tog skydd på ett sjukhus. De hade bott på sjukhuset i flera månader när det omringades av israeliska soldater.

Hans pappa Anwar gav sig till slut ut för att försöka hitta en säker väg därifrån. Men han kom aldrig tillbaka. Saher och systrarna hittade honom senare på ett annat sjukhus i närheten. Skjuten till döds, troligen av någon av de många israeliska soldaterna i området.

– Vi begravde honom vid sjukhuset, berättar Saher.

Syskonen gick den 20 kilometer långa vägen till Rafah som kantades av israeliska krypskyttar. Hela tiden med passen i händerna, som sköldar.

Farbror Samir och Saher.

Kom till gränsen – skickades tillbaka

Den 23 januari kom de till gränsövergången. Systrarna fanns med på listan, men inte Saher. Han skickades tillbaka till Rafah och kriget.

Hemma i Sundsvall försökte barnens farbror Samir desperat hitta sätt att få ut Saher. Efter att ha ringt ”hundratals samtal” till UD utan framgång fick han höra av en bekant i Egypten att det fanns ett sätt att få ut 16-åringen på tre dagar: att betala motsvarande 120 000 kronor i mutor.

När Samir betalat hälften av summan fick han se att Sahers namn stod med på den lista över personer som fick lämna Gaza. Han betalade resten av summan och fick veta att Saher skulle få lämna Gaza dagen efter.

– Det kändes väldigt bra att han fick lämna. Vi var rädda att han aldrig skulle komma ut från Gaza. Men hade de fått hjälp att lämna tidigt när kriget bröt ut hade hans pappa fortfarande levt idag, säger Samir, som är kritisk till att UD inte lyckats göra mer för att få ut svenskar.

Barnens farbror Samir, som bor i Sundsvall. Han betalade 120 000 kronor för att få ut Saher från Gaza.

Ahmed, 29, är kvar i Gaza

Ahmed Nofal, 29, har bott i Göteborg i tio år. Han hade varit i Gaza i tre veckor för att hälsa på sin mamma när kriget bröt ut. Som Saher stoppades han vid gränsen medan systern och hennes barn fick lämna.

– De sa nej, bara barnen och deras mamma får lämna, säger han när Aftonbladet når honom på Whatsapp.

När den lägenhet han bodde i i Khan Yunis förstördes i ett bombanfall flydde han till Rafah. Här bor han i ett tält med några släktingar. Det regnar och är kallt och de blir ofta blöta.

Ahmed, 29, är fast i Gaza sedan kriget bröt ut efter Hamas attack den 7 oktober.

– Det faller bomber hela tiden, särskilt på nätterna. Man kan inte sova.

Ahmed känner till att man kan betala för att släppas ut ur Gaza. Men det känns för osäkert.

Enligt Samir är det just unga killar och män som ofta nekas utresa. Att splittra familjer är ett uttänkt sätt att tjäna pengar, menar han.

– Jag tror att det handlar mycket om pengar. De vet att om de släpper ut några i en familj men inte en så kommer de andra betala för att få ut den som är kvar, säger Samir.

Ahmed har flytt flera gånger under kriget och bor nu i ett tält i Rafah. Enligt UD är cirka 100 svenska medborgare kvar i Gaza fortfarande.

Bomberna faller nära tälten

Ahmeds dagar i Rafah går till att få tag i mat och rent vatten, något som kan ta timmar. Han är med i en grupp på Whatsapp med 70, 80 andra svensk-palestinier som är fast här.

Bomberna faller inte långt från hans tält. Han oroar sig samtidigt för att förlora sitt liv hemma i Sverige ju längre tid som går. Att han ska bli av med jobbet som kallskänka och kock på en restaurang.

– Jag har arbetstillstånd och jobbar hemma i Göteborg. Jag betalar hyra hemma och fakturor fortfarande för att hålla mitt namn rent.

Innan kriget bodde några hundra tusen i Rafah. Nu befinner sig mer än en miljon människor här. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat civila att evakuera staden inför en stundande militär offensiv. Vart de ska fly är oklart.

Hans 4,5 år gamla brorson är en av de över 40 000 som dött i kriget.

Känner du hopp om att du ska kunna ta dig ut ur Gaza?

– Ja jag kommer att lämna Gaza, men det tar tid. Och Sverige göra mer för att få ut oss. Snälla, snälla, vi måste komma ut och komma hem till Sverige.

Människor som bor i tält i Rafah.

UD: ”Komplicerad konsulär insats”

I ett mejlsvar till Aftonbladet skriver UD att man har noterat uppgifterna om mutor, men att man inte har någon mer information om det.

På frågan vad man gör för att få ut svenskar skriver man:

”Vi har använt de verktyg som fungerat bäst i det mycket svåra läge som råder och drygt 560 svenskar har kunnat lämna Gaza. Det innebär att Sverige är ett av de EU-länder som fått ut flest personer från Gaza.”

De uppskattar att ett hundratal svenskar fortfarande kan befinna sig i Gaza, även om det råder stor osäkerhet kring det exakta antalet.

Enligt UD är det de lokala myndigheterna beslutar om vilka som får lämna och inte och man tror inte att alla kommer att kunna lämna.

”Insatsen vid gränsövergången i Rafah är en omfattande och komplicerad konsulär insats med många aktörer involverade. UD arbetar för att, i den mån det är möjligt, stötta de svenskar som fortfarande vill lämna Gaza men vi har varit tydliga med att alla svenskar som uttryckt en önskan att lämna Gaza inte kommer att kunna göra det.”

UD understryker att man sedan tio år tillbaka avråder från alla resor till Gaza.