Domstolshot i EU-strid om Ungern

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-01-18

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg till en ceremoni i Paris nyligen. Arkivfoto.

EU-parlamentet öppnar för att ta EU-kommissionen till domstol för dess beslut att frigöra frysta pengar till Ungern.

I en skarpt formulerad resolution på torsdagen fördömer en majoritet av ledamöterna den ungerska regeringens ”avsiktliga, fortsatta och systematiska ansträngningar för att underminera EU:s grundläggande värderingar”.

EU-parlamentet har länge riktad hård kritik mot Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán och gillar heller inte EU-kommissionens beslut från i december om att ändå betala ut tio miljarder euro i tidigare frysta EU-stöd till Budapest.

”Kommissionen har redan misslyckats fullständigt. . . Om de fortsätter nonchalera sitt ansvar och går Putinkramaren Orbán till mötes har vi inget annat val än att väcka misstroendeförklaring”, säger Alice Bah Kuhnke (MP) i ett pressmeddelande.

Även EU:s övriga medlemsländer får kritik av EU-parlamentet för att man inte kommit längre med sitt så kallade artikel 7-förfarande mot Ungern, som skulle kunna leda till att landet förlorar sin rösträtt i EU-sammanhang.

EU-parlamentet ifrågasätter också om Ungern verkligen kommer att kunna uppfylla sina plikter när landet ska vara ordförandeland i EU:s ministerråd senare i år.

Torsdagens resolution röstades igenom med 345 röster mot 104 och 29 nedlagda.

Följ ämnen i artikeln