Avloppsvatten och bajsbakterier kan sätta stopp för efterlängtat bad

Publicerad 2023-08-11

Ovädret Hans orsakade stora problem med översvämningar och i Kungsbacka valde kommunen att släppa ut avloppsvatten.

Nästa vecka ser solen ut att komma fram igen, men för den som vill bada kan föroreningarna sätta stopp.

Längs västkusten har bajsbakterier hittats i vattnet och flera kommuner avråder nu från bad.

De stora mängderna regn under ovädret Hans gjorde att flera avlopp svämmade över och tvingade fram nödutsläpp av avloppsvatten.

På Askimbadet i Göteborg har bajsbakterier hittats i vattnet och i flera kommuner längs västkusten avråder man nu för bad, precis lagom till att solen tittar fram igen.

Risk att avlopp förorenat vattnet

I nästa vecka ser vädret ut att bli det varmaste på länge. SMHI:s prognos lovar runt 20 grader och sol på västkusten. Men för den som vill bada kan konsekvenserna av Hans sätta stopp för det.

I Kungsbacka tvingades kommunen till ett nödutsläpp av avloppsvatten på flera stationer. Kommunen skriver att ”Det kraftiga regnet bidrar även till en risk för ökad bakteriehalt i det vatten som naturligt rinner ut i vattendragen”

– Vi avråder från bad tre dygn efter att den senaste bräddningen, säger Annelie Lindgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Kungsbacka kommun.

En bräddning är när man gör ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten, detta för att inte ledningsnätet ska bli överbelastat. Den senaste bräddningen i Kungsbacka skedde i söndags kväll.

– Det är ju på grund av de extrema väderförhållandena, vi gör ju också detta för att rädda enskilda fastighetsägare, säger Annelie Lindgren.

I väntan på resultatet från badvattenproverna avråds bad på alla badplatser i kommunen.

Oklart när det går att bada igen

Kungsbacka är inte den enda kommun som går ut med en avrådan från att bada. Även i Falkenberg avråder kommunen från bad, både till havs och i sjöar.

Enligt Havs och vattenmyndigheten råder det ”Risk för förorening från enskilda avlopp och andra föroreningskällor på grund av extremt mycket nederbörd.”.

I Göteborg och Varberg gäller inte avrådan på alla badplatser, men vid Askimsbadet i Göteborg har höga halter av bakterier hittats och i Varbergs kommun avråds folk från att bada på sex olika badplatser. Avrådan gäller fram tills det att nya prover kan visa på en godkänd vattenkvalité.

I Kungsbacka har man redan börjat ta tester på vattnet.

– Vi letar efter två olika bakterier, E. Coli och intestinala enterokocker. Båda finns i mag- och tarmkanalen hos människor och djur, så det behöver inte alltid komma från människor, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Annelie Lindgren.

De senaste testerna togs under fredagen och ett svar på dessa väntas på måndag. Om hur provresultaten kommer se ut eller när avrådan kan komma lyftas kan kommunen inte sia om.

– Nej inte i nu läget, det är så svårt att säga, Annelie Lindgren.