”Misstänkt C” pekas ut – kopplas till ryska paret

Publicerad 2023-03-16

Det gifta paret från Ryssland greps misstänkta för att ha spionerat på mål som rör rikets säkerhet.

Nu har en tredje person delgivits misstanke om brott.

Det handlar om en man som kallas ”misstänkt C”, enligt tingsrättshandlingar Aftonbladet tagit del av.

I slutet på november genomförde Säkerhetspolisen en gryningsräd i en villaförort i Stockholm.

En man och en kvinna i 60-årsåldern greps misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat misstänker Säpo att det gifta paret från Ryssland har använt sina företag i teknikbranschen för att bedriva grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och spionera på mål som är så känsliga att det rör rikets säkerhet.

Åklagaren: Ny person

Den misstänkte mannen omhäktades på torsdagen medan frun, som misstänks för medhjälp, är försatt på fri fot.

Men i slutet på februari delgavs ytterligare en person misstanke om brott, enligt handlingar Aftonbladet tagit del av. Något åklagaren Henrik Olin bekräftar.

”Det är en ny person som är delgiven misstanke om medhjälp till brottslighet. Han är inte frihetsberövad”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Mannens personuppgifter har sekretesskyddats men i tingrättens handlingar kallas han ”misstänkt C”. Mannen ska ha begärt en privat advokat.

Har pågått i över tio år

Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt misstänks spionparets brottslighet ha börjat redan i januari 2013 och skett i ”bland annat Stockholms län”. Men den 60-årige mannen misstänks även ha spionerat på ett tredje land med Sverige som bas, enligt handlingar från tingsrätten.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att en ex-militär, som varit huvudman för den 60-åriga mannens företag, av allt att döma är rysk GRU-överste och expert på hemliga operationer i utlandet.

GRU är den ryska militära underrättelsetjänsten som arbetar på uppdrag av presidenten Vladimir Putin med att samla in underrättelser både i och utanför Ryssland.

GRU är känt för att under kalla kriget ha bedrivit ett omfattande illegalistprogram där agenter skickades ut i världen med falska identiteter för att spionera å GRU:s räkning och enligt experter fortsatte verksamheten även efter sovjetunionens fall.

Om det gifta paret från Stockholmsområdet haft GRU som uppdragsgivare är inte känt men enligt Säpo så står det klart att organisationen är verksam i Sverige och rekryterar agenter och källor.

Följ ämnen i artikeln