Ciarán slår mot Europa – minst 13 döda och stora störningar

Publicerad 2023-11-03

Stormen Ciarán har drabbat Europa hårt det senaste dygnet.

Hittills har minst tolv personer dött efter att stormen spolat bort vägar och fällt träd.

Ciarán drabbade Frankrike och de brittiska öarna under torsdagen, för att sedan dra vidare in över Nederländerna, Belgien, Tyskland och Italien. Minst sju personer omkom under torsdagen. Bland de döda finns bland annat en femårig pojke i Belgien, som ska ha fått ett träd över sig, skriver BBC.

Hittills 13 personer döda

Ytterligare sex personer rapporteras ha dött i regionen Toscana i Italien under natten, där enorma regnmängder orsakat översvämningar i både hem och på sjukhus. Det innebär att totalt 13 personer hittills bekräftats döda.

Toscanas guvernör Eugenio Giani har delat ett klipp på Instagram som visar hur bilar dras med i vattenmassorna.

”Bilderna är tydliga, gå inte ut på gatorna”, skriver han och konstaterar att liknande regnmängder inte registrerats i regionen de senaste 100 åren.

Campi di Bisenzio i Toscana Italien är hårt drabbad av stormen.

Resulterat i resekaos

Stormen, som beskrivits som en ”monsterstorm”, har även resulterat i resekaos i delar av Europa. Vindar på uppåt 55 sekundmeter har tvingat hamnar att stänga, och flyg och tåg har ställts in. Samtidigt har hundratusentals människor blivit utan ström.

Under fredagen drar Ciarán vidare söderut. I Spanien har minst 800 personer evakuerats i kuststaden Gandia efter att en skogsbrand brutit ut. Starka vindar gör att branden sprids snabbt i det torkdrabbade landskapet.

Samtidigt fortsätter extremvädret i Storbritannien med kraftiga vindar och skyfall, skriver Sky News. En gul vädervarning har utfärdats för regn och människor uppmanas stanna hemma.