Demirok betalade 50 000 för att slippa värnplikten

Publicerad 2023-01-18

Muharrem Demirok (C) betalade 50 000 kronor för att inte göra turkisk värnplikt.

När han väntas bli Centerns nya partiledare säger han upp det turkiska medborgarskapet helt.

– Sverige får inte krypa för Erdogan, skriver Demirok till Aftonbladet.

Muharrem Demirok, 46, är Centerpartiets toppkandidat när Annie Lööfs efterträdare ska väljas.

Demirok är medborgare i både Sverige och Turkiet. Men han har nu påbörjat processen med att avsluta det turkiska, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Dels vill jag inte att det här på något sätt ska uppfattas som några svårigheter i mitt fortsatta arbete. Men sen vill jag inte heller att frågan om dubbelt medborgarskap ska skymma sikten för det jag vill göra politiskt, säger Demirok till Ekot.

Beslutet att säga upp medborgarskapet är hans egna.

– För mig är det turkiska medborgarskapet, som jag har vid sidan av det svenska, ingenting som jag fäster särskilt stor tankeverksamhet vid.

50 000 kr för att slippa värnplikten

Demirok är född i Sverige och har svensk mamma. Han fick sitt turkiska medborgarskap vid födseln från sin pappa som invandrade till Sverige på 70-talet, skriver han på Facebook. Sitt svenska medborgarskap fick han efter att han blev myndig.

”Samtidigt hade jag kvar det turkiska. Inte av egen vilja, utan för att Turkiet kräver att man ska ha fullgjort värnplikten eller motsvarande för att kunna gå ur det turkiska medborgarskapet.” skriver han på Facebook.

Att göra värnplikt i den turkiska militären har aldrig varit aktuellt skriver Demirok. Han fick sin värnplikt uppskjuten fram till 2014. Efter det var han tvungen att betala en avgift.

”Turkiska medborgare som bor utomlands ges möjligheten att avstå värnplikten mot att man erlägger en avgift. När jag betalade detta 2014 så var avgiften drygt 50 000 kr. En enorm summa, men för mig var det självklart att lägga mitt sparkapital på detta.”

Muharrem Demirok (C)

Lik i garderoben

Efter att Muharrem Demirok blivit favoriten att ta över partiledarposten för C har det rapporterats mycket om hans förflutna.

Bland annat om att han blivit dömd för misshandel. På Twitter har gamla inlägg som han skrivit bubblat upp igen. Till exempel där det framstår som att han hyllat Turkiets president Recep Tayyip Erdogans politik.

”Idag presenterade #erdogan det demokratiseringspaket som varit så oerhört omtalat. #turkiet är verkligen på rätt väg.”

”Även om många av oss hade sett att vissa saker skett genom ändringar i konstitutionen så löser #erdogan nu faktiska problem ändå.”

Till Aftonbladet kommenterar han nu inläggen om det turkiska demokratipaketet från 2013.

– Med förslaget var det första gången som Turkiet erkände att de begått fel mot minoriteter och vi var nog många som kände hopp för att landets alla minoriteter skulle få upprättelse. Tyvärr grusades dessa förhoppningar snabbt och det blev inte mycket av vare sig demokratisering eller minoriteters rättigheter.

”Får inte krypa för Erdogan”

Demirok vill se att Sverige snabbt blir medlem i Nato, men menar att regeringen måste vara tydligare när Erdogan och Turkiet går över gränsen för att pressa Sverige.

– Sverige får inte krypa för Erdogan, skriver Demirok.

– Vi måste samtidigt komma ihåg att Erdogan är en auktoritär ledare som försöker utnyttja Sveriges Natoansökan av inrikespolitiska skäl. Det vi sett den senaste tiden från Erdogan är oacceptabelt.