Ny våg i Italien – högsta dödstalet sedan i mars

Dubbelt så många som i USA per capita

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Italien har drabbats av en ny dödsvåg.

Trots stränga åtgärder för att få ner smittspridningen ökar dödstalen igen: på tisdagen rapporterades 853 nya dödsfall. Så höga har inte siffrorna varit sedan i mars.

Italien var det första europeiska landet som drabbades av pandemin, som slog hårt mot befolkningen. När pandemin tog fart frös landet till is av rädsla över de höga dagliga dödstalen. När det var som värst rapporterades 919 nya döda på en dag.

För att tygla det nya viruset införde regeringen i våras en hård nationell nedstängning.

Trots det har Italien haft näst flest dödsfall i Europa, efter Storbritannien, och sjätte flest i världen. Nu ökar smittan igen. Omkring 10 000 italienare har dött med covid-19 under november. Per capita är det nästan dubbelt så många som i USA.

På tisdagen registrerades 853 nya covid-relaterade dödsfall. Det är den högsta dagliga siffran sedan 28 mars. Samma dag rapporterades 23 232 nya smittofall.

I skrivande stund har totalt 1 455 022 smittofall registrerats, enligt Johns Hopkins statistik. 51 306 personer har dött med viruset sedan pandemins början.

September i Milano.
Foto: Henrik Montgomery/ TT NYHETSBYRÅN
September i Milano.

Hög ålder bakom dödligheten

Demografin är en stor anledning bakom den höga dödligheten i Italien. Landet har världens näst högsta andel äldre.

Enligt det nationella hälsoinstitutet är det genomsnittliga coronaoffret 80 år gammal. Nästan alla har haft någon underliggande sjukdom, och ofta mer än en. Endast 1,1 procent av de döda har varit under 50 år.

Foto: Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
Testcenter på ett apotek i Rom.

Sjukhusvistelser saktar ner

Trots att Italien haft Europas högsta dagliga dödssiffror de senaste dagarna har ökningen av sjukhusinläggningar och intensivvårdsbeläggningen avtagit. När landets andra våg tog fart under första halvan av november ökade sjukhusinläggningarna med cirka 1 000 nya patienter varje dag. Intensivvårdsbeläggningen ökade med cirka 100 per dag.

På tisdagen vårdades 34 577 personer på sjukhus för covid-19, 120 färre patienter än dagen innan. Det jämfördes med en ökning med 418 på måndagen. Sex nya intensivvårdspatienter lades in, efter en ökning med nio på måndagen. Totalt vårdas 3 816 patienter på iva.

Regionen Lombardiet i norr, centrerad kring Milano, är fortsatt det hårdast drabbade området och rapporterade på tisdagen 4 886 nya fall. Regionen Lazio, runt Rom, med betydligt färre invånare, registrerade näst flest smittofall i landet, 2 509 nya fall.

Foto: Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
En restaurang har gjorts om till tillfällig teststation i Rom.
Publicerad:

LÄS VIDARE