Allvarlig kritik mot många HVB-hem

Av: TT

Publicerad:
Ivo har kritiserat ett 50-tal hem allvarligt eller återkommande. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ivo har kritiserat ett 50-tal hem allvarligt eller återkommande. Arkivbild.

Det råder stora missförhållanden på många HVB-hem som fått återkommande eller allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) rapporterar SVT Nyheter.

Av de 1 000 HVB-hem som finns i Sverige har SVT granskat de 50 hem som fått mest kritik.

Där finns bland annat problem med flickor som prostituerar sig utan att personal ingriper, barn som brottas ned med knä i ryggen och kollektiva bestraffningar, enligt SVT.

Några händelser beskrivs som särskilt problematiska, som att barn bestraffats för att de pratat med Ivo och att personal arrangerat slagsmål mellan barnen som underhållning.

– Det är förfärligt. Om bara ett enda barn far illa så är det tillräckligt illa, säger inspektören Annelie Andersson på Ivo till SVT.

De hårt kritiserade hemmen drivs av både små och stora bolag, samt av kommuner. Humana, som är ett av de större bolagen, har 16 hem på listan över de 50 mest kritiserade.

– Jag skulle verkligen önska att vi slapp alla typer av händelser, vi tar hand om väldigt svårt utsatta barn och ungdomar och då händer det saker som är svåra att hantera, säger Johanna Rastad, chef för Humana individ och familj till SVT.

Publicerad: