Nyheter

Castillo utropar seger – Fujimori ger inte upp

Av: 

TT

Keiko Fujimori håller tal till sina anhängare.
Keiko Fujimori håller tal till sina anhängare.

NYHETER

Vänsterkandidaten Pedro Castillo utropar sig återigen till segrare i presidentvalet i Peru. Men motståndaren Keiko Fujimori ger inte upp.

Nio dagar efter valet i Peru valde Pedro Castillo till slut att utropa sig till segrare, sedan rösträkningen avslutats och han behållit sin knappa ledning.

”En ny tid har börjat”, skriver han på Twitter med en bild på sig själv med armarna sträckta i skyn och ordet ”president” skrivit i stora bokstäver.

Hans profil på plattformen uppdaterades också med att han är vald till president i landet 2021–2026.

Höll tal

Ännu har inte landets valmyndighet presenterat honom som segrare och motståndaren i valrörelsen, högerkandidaten Keiko Fujimori, säger vid ett tal i centrala Lima att hon ”lovar att fortsätta försvara Perus demokrati”. Hennes anhängare hävdar att det förekommit röstfusk och vill att hela valet ska göras om.

– I dag har ett resultat offentliggjorts, ja, ett resultat från (valmyndigheten) OPNE:s räkning, men det viktigaste är utvärderingen av valurnorna. Vi litar på myndigheterna, ja, men vi litar mer på folkets vilja, säger hon.

Castillo har enligt OPNE fått 50,125 procent av rösterna, mot Fujimoris 49,875.

Kan ta veckor

Till följd av det extremt jämna valresultatet har observatörer varnat för att det kan ta dagar eller veckor för myndigheterna att hantera överklaganden och protester från Fujimori-sidan om eventuella oegentligheter. Hon har bland annat krävt att tiotusentals röster ska ogiltigförklaras, och därmed potentiellt ge henne segern.

Valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS uppgav tidigare att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med presidentvalet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: