Förhandlingar om ändrat krislägesavtal inleds

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2021-05-13

Krislägesavtalet är i dagsläget aktiverat i sju regioner. Arkivbild.

Sjukvården är under hård press och sju regioner har aktiverat krislägesavtalet. Nu inleder SKR och Sobona förhandlingar om förändringar i avtalet utifrån erfarenheterna från pandemin.

– Det har varit en stressad situation, säger John Nilsson, på Sobona.

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar vid krisläge. Det innebär längre arbetstid och högre lön i form av en krisersättning på 120 procent av lönen per timme, sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme. Arbetsgivaren måste dock först ha försökt lösa bemanningssituationen på egen hand.

SKR och Sobona inleder nu förhandlingar om förändringar i avtalet med de fackliga organisationerna inom kommunsektorn, enligt ett pressmeddelande.

Hög arbetsbelastning

– Det har varit en stressad situation med hög arbetsbelastning för många. Avtalet möjliggör att man får ut upp till 30 procent mer arbetstid i samma personalgrupp och det har varit nödvändigt under pandemin, men det innebär en belastning på personalen, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona, till TT.

I stort sett anser han att avtalet har fungerat bra, men säger att man nu vill se om det går att hitta lösningar som minskar belastningen och ökar uthålligheten vid långvariga kriser som coronapandemin.

– Ju mer utdragen en krissituation är, desto mer slitsamt är det. Det blir frågor om arbetstider och viloregler som man får titta på, säger John Nilsson.

Oklara ändringar

I nuläget kan han inte ge något mer konkret svar om vilka förändringar som kan bli aktuella, men säger att Sobona ser fram emot förhandlingarna.

I dag är krislägesavtalet aktiverat i sju regioner, men har tidigare varit aktiverat i totalt tio regioner under pandemin.

– Det har varit ett pressat läge i regionerna som har haft det här aktiverat någon gång under året. Men även i samtliga övriga regioner har pandemin ställt stora krav på personalen som har jobbat mycket övertid.