Partiledardebatt

Lööfs attack på Åkesson: ”Jag känner sånt förakt”

Av: 

Mikaela Somnell

NYHETER

Det hettade snabbt till mellan Annie Lööf och Jimmie Åkesson under partiledardebattens första ämne: mäns våld mot kvinnor.

– Jag känner ett sådant förakt när jag hör ditt resonemang. Var var du hösten 2017, sa Lööf till SD-ledaren.

Söndagens partiledardebatt inleddes med en debatt om mäns våld mot kvinnor.

När Jimmie Åkesson fick ordet så underströk han hur viktigt det är att arbeta med hederskultur i samband med kvinnofridsbrott och att Sverige i stor utsträckning har ”importerat” problemet.

– Män är generellt mer aggressiva än kvinnor. Men män slår även män och begår mer brott i allmänhet. Men vi ser också ett växande problem med hederskultur och jag hävdar att det hänger i hop med medeltida värderingar som vi har importerat. Ett problem som vi tidigare har utrotat. När vi förra veckan hade partiledarsamtal så försökte jag lyfta den här aspekten, sa Åkesson.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson i SVT.

Foto: SVT

”Gör inte det här till en invandringsfråga”

Annie Lööf blev märkbart upprörd av Åkessons argumentation och svarade med en hård replik.

– I decennier har kvinnor mördats i sina egna hem. Nästan alltid av en man som hon lever med eller har levt med. I ditt första anförande måste du ta upp att det här är ett importerat problem. Du kränker de barn som ser sin mamma mördas. Det är så många svenska män som begår sådana här brott, låt inte den här debatten handla om invandring. Det handlar om mord, misshandel och trakasserier. De ska straffas hårt oavsett om man heter Kjell, Olof eller Ali. 

L-ledaren Nyamko Sabuni, som tillsammans med KD, M och SD under söndagen kom med nyheten att de tillsammans framför ett gemensamt alternativ till regeringens migrationsproposition, markerade försiktigt mot Åkesson att problemet med våldet mot kvinnor inte främst handlar om invandring.

– Jimmie Åkesson, var tredje kvinna har utsatts för våld i en nära relation. Det är inte där det största problemet finns. Det här är ett gammalt problem.

Statsvetaren: ”Skulle kunna välta berg”

Statsvetaren Jonas Hinnfors hajade till över det hårda tonläget.

”Den harm/frustration/ilska som @annieloof ger uttryck för i diskussion med Åkesson om våld mot kvinnor när JÅ talar om ”importerat problem” skulle kunna välta berg” #pldebatt - hårda ord även från Sabuni och Stenevi mot JÅ”, skriver han på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Partiledardebatt