Minusgrader till i mars – därför är det extra kallt i år

Uppdaterad 2021-02-02 | Publicerad 2021-01-29

Luft från Nordpolen har tagit sig hit – och kommer stanna ända till i mars.

Det är inte bara inbillning – årets januari är kallare än den brukar.

– Det var länge sedan vi hade en sån här vinter i Sverige, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Det kallas för Nordatlantiska oscillationen, men förklaras lättast som luftvågor längs Atlanten.

– Det är som ett index där man mäter hur lågtrycken och högtrycken förhåller sig till varandra ute på Atlanten, mellan Island och Portugal, säger Klart.se-meteorologen Mikael Sjöstrand.

Vi är vana vid ett högtryck över Portugal och södra Europa och ett lågtryck över Island och både Nord- och Sydpolen, alltså en ”positiv oscillation”.

– Nu har vi i stället en negativ oscillation, alltså att det är ett högt lufttryck över Island och lågt över Portugal. Det gör att vi får en väldigt stark luftström som sträcker sig långt söderut över Europa. Det öppnar upp för att väldigt kall luft går ner över Europa och framför allt Sverige då, säger Mikael Sjöstrand.

Arkivbild.

Extra kallt hela februari

Med andra ord är det varmare än vanligt längs Island och Grönland och kallare än vanligt längre ner i Europa, dit Sverige räknas i detta fall.

– Man kan säga att luftmassorna är förskjutna, säger Mikael Sjöstrand.

Och så lär de förbli även under nästa månad. Mikael Sjöstrand kallar det för ”optimala förutsättningar för en kall februari”.

I Sveriges norra delar kommer det inte vara ovanligt med 25 minusgrader under de kommande veckorna. Längre söderut kommer temperaturen vara mellan 0 och 10 minus.

– Det är verkligen inte varje år som vi får så här kallt väder. Det var cirka tio år sedan vi hade en ordentlig vinter i Sverige på det här sättet, säger Mikael Sjöstrand.

– Överlag så kommer det vara minusgrader i så gott som hela landet i februari, säger han.