Meta hotar att stänga Facebook och Instagram i Europa

Publicerad 2022-02-06

Facebook och Instagram kan läggas ned i Europa.

I en ny rapport kräver ägarbolaget Meta att få flytta användarnas data till USA.

Men det kommer nog inte att hända, menar it- och medierättsjuristen Daniel Westman.

– Jag tror inte det. Man försöker framställa det som att ”antingen får vi fortsätta med det vi gör på exakt samma sätt, annars stänger vi ner helt”, säger han.

Meta störtrasade nyligen på börsen.

En stor del av Metas intäkter kommer från att samla in användardata och sälja den till annonsörer för riktad reklam.

Men EU:s lagar hindrar företaget från att flytta, spara och hantera data från sina europeiska användare på servrar i USA. Nu hotar Meta med att lägga ner Facebook och Instagram.

”Om inte ett nytt ramverk för transatlantisk dataöverföring tas fram för dataöverföringar mellan Europa och USA kommer vi troligen inte att kunna erbjuda våra mest betydande produkter”, skriver Meta i den nya verksamhetsrapporten.

Vem får datan i USA

Facebook och andra techjättar har sina huvudkontor på Irland. Det är snart fyra år sedan GDPR-lagarna infördes och landets dataskyddsmyndighet utreder hur Metas överföring av personuppgifter från EU till USA går till.

Ägarbolaget Meta hotar att stänga Facebook och Instagram.

Bland annat finns frågan om vem som får tillgång till européers uppgifter när datan lagras på servrar i USA. Till exempel skulle amerikanska säkerhetsmyndigheter kunna få det.

– De har ju varit pressade i Europa under lång tid. Meta kanske också försöker sätta press på den amerikanska regeringen. De kanske måste förändra sin inställning till NSA och övervakning för att EU ska gå med på överföring till tredje land, säger Daniel Westman, it- och medierättsjurist.

Går dåligt för Meta

Meta störtrasade nyligen på börsen. För första gången någonsin tappar Facebook användare.

Apple har infört en funktion som gör att Iphone-användare kan välja om de vill bli spårade eller inte. Det kan kosta Meta 10 miljarder dollar, enligt New York Times.

Men att Facebook och Instagram skulle stängas ner i Europa tror inte Daniel Westman är särskilt troligt.

– Det är i sådana fall ett val de gör. Det har funnits diskussioner om molntjänster och där har man börjat se lösningar där datan kan stanna i EU.

Är EU för hårda och måna om persondata och integritet?

– Det är väl i grunden en politisk fråga. Men jag tycker inte det. Att man kör lite hårdare med de som bygger sina affärsmodeller på den här typen av datainsamling tror jag har ganska stort stöd.