Svenskar i Norge om restriktionsbomben: ”Man blev chockad”

Uppdaterad 2021-12-16 | Publicerad 2021-12-15

Smittspridningen ökar snabbt i Norge och landet har infört nya, hårdare restriktioner.

Hur påverkar det här julfirandet för de som bor i landet, och vad tänker man om läget?

Aftonbladet har pratat med flera svenskar som bor i Norge.

Coronasmittan ökar i Norge och i går meddelande landets regering att man inför nya, strikta åtgärder för att få stopp på smittspridningen innan jul.

Bland annat innebär de nya restriktionerna att all servering av alkohol stoppas på landets barer och restauranger. Man får inte vara fler än 20 personer inomhus, och alla måste tilldelas sittplatser. Alla uppmanas också till att hålla en meters avstånd, och kan man inte det rekommenderas man att bära munskydd.

Grannlandets restriktioner skiljer sig åt till stor del jämfört med Sveriges. Aftonbladet har pratat med flera svenskar, som numera bor i Norge, om hur de ser på läget i grannlandet.

Jonas: Det känns trist

Jonas Elm, 27, har bott i Oslo i mer än sju år.

– Man blev lite chockad när de nya restriktionerna infördes i går. Regeringen har sagt att man ska kunna gå på julbord, att man inte ska ställa in saker och att det inte behövs restriktioner. Sedan smällde det till och jag tycker att de sagt emot sig själva. Det känns som att det är, säger Jonas Elm, 27, som bor i Oslo.

Han säger att han tycker att det är tråkigt att mycket stängt ner igen, och att det påminner om situationen i landet förra året.

– Skillnaden nu är att alla har haft möjlighet att vaccinera sig, och då tycker jag att det är hårt att de stänger ner allt helt igen. Redan förra veckan infördes restriktioner, och jag tycker att de borde väntat ett tag för att se om de hjälper innan de inför ännu fler. Alternativt att de kunde hållit öppet mer för vaccinerade, som i Sverige, säger han.

Kommer det här påverka ditt jul- och nyårsfirande?

–Jag åker hem till Sverige över jul, så julfirandet påverkas inte av det, säger Jonas Elm.

Jonas Elm, 27, bor i Olso.

Andreas: Kan troligtvis inte åka hem till Sverige

Andreas Samuelsson, 38, bor i Oslo.

– Det känns lite tråkigt och frustrerande att flera restriktioner har återinförts nu, efter en tid när det nästan varit normalt. Man känner en slags frustration inför det, samtidigt som man förstår varför åtgärderna införs, säger han.

Kommer det här påverka ditt jul- och nyårsfirande?

– Det är mycket tankar kring julen nu. Jag och min sambo tänkte åka hem och hälsa på min familj i Stockholm, men nu måste vi se om det ens är möjligt. Vi kanske blir kvar i Oslo eller hälsar på min sambos familj som bor en bit utanför, om det fortfarande är möjligt att resa inom landet då, fortsätter han.

Andreas Samuelsson, 38, bor i Oslo.

Camilla: Väntat med fler restriktioner

Camilla Jonsson, 41, bor i Bergen. Hon tycker att det var väntat att fler restriktioner skulle komma att införas innan jul när smittotalen började stiga.

– Det har gått upp och ner under hela pandemin. Med tanke på hur situationen ser ut nu var det väntat, säger hon.

Hon säger att hon har fått uppfattningen om att de flesta tycker att det är bra att de nya åtgärderna införs.

– Jag tror att många såklart tycker att det är trist att det införs nu, men jag upplever att kulturen här är annorlunda jämfört med i Sverige. Det finns något som kallas ”dugnad” här, som innebär att man ställer upp för varandra. Det klart att det kan vara jobbigt, men de flesta i Norge har varit väldigt duktiga när det kommer till att följa restriktionerna och väldigt få klagar över dem, säger hon.

Hur kommer det här påverka ditt jul- och nyårsfirande?

– Vi firar här i Norge. Planen var att min mans familj skulle komma hit från Sverige, men vi får se hur det blir nu och om det kommer fler restriktioner, säger hon.

Camilla Jonsson, 41, bor i Bergen.

Jonathan: Man får acceptera läget

Jonathan Rosic, 41, bor i Trondheim sedan flera år tillbaka. Han jobbar på ett hotell i Trondheim och säger att de nya restriktionerna kommer slå hårt mot restaurang- och hotellbranschen.

– Många är trötta på restriktionerna och det tar mycket på en mentalt. Samtidigt finns det inte så mycket man kan göra, det är bara att acceptera det och blicka framåt.

På måndagen varnade norska myndigheter om att upp till 300 000 personer om dagen kan bli smittade i landet – ett uttalande som Folkehelseinstittutet sedan backade från på tisdagen.

– Jag tycker att de har överdrivit läget här, om man tänker på siffrorna de gick ut med i går. Men folk har skött sig bra i Norge under hela pandemin, generellt sett är det så här. Man accepterar läget, om det är en nedstängning håller man sig hemma. Alla har mask här i kollektivtrafiken, i köpcenter och i livsmedelsbutiker, det har man haft under hela pandemin, säger Jonathan Rosic.

Hur kommer det här påverka ditt jul- och nyårsfirande?

– Jag tänkte åka och hälsa på familjen i Sverige tillsammans med sonen, men det får vänta nu på grund av reserestriktionerna. Förhoppningsvis är det möjligt att resa igen till våren, säger han.

Jonathan Rosic, 41, bor i Trondheim tillsammans med sin son.