ÖB: ”Inga oroväckande ryska rörelser”

Publicerad 2022-02-25

Ryssland hotar Sverige med militära konsekvenser om vi närmar oss Nato.

Sverige har utökat sin samarbete med Nato – trots det ska inte hotbilden ha ökat.

– Just nu ser vi inga oroväckande ryska rörelser vid våra gränser, men vi är vaksamma, säger Micael Bydén, överbefälhavare.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har varit tydliga: Om Sverige och Finland närmar sig Nato kommer det att få både politiska och militära konsekvenser.

Uttalandet gjordes först vid årsskiftet. Under fredagen återupprepades samma varning, i samband med att statsminister Magdalena Andersson (S) haft tät kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi har nära samarbete med Nato och övar med Nato. Vi har partnerskap och har fördjupat det under de senaste åren, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

Inga oroväckande ryska rörelser

Trots att Sverige fördjupar sitt samarbete med Nato så menar överbefälhavaren att hotbilden mot Sverige inte är förändrad i nuläget.

Regeringen och ÖB höll pressträff.

– Just nu ser vi inga oroväckande ryska rörelser vid våra gränser, men vi är vaksamma, säger Micael Bydén, överbefälhavare.

Enligt försvarsministern pågår nu en översikt av vilken typ av stöd som kan komma att skickas till Ukraina. Försvarsmakten kommer även att skicka 1 600 svenska soldater för att delta i en militärövning ledd av Nato.

Överbefälhavaren säger också att Sverige har underrättelseutbyte med parter inom Nato på minutbasis.

– Vi har en god lägesbild som vi följer kontinuerligt. Vi delar information med våra partners, länder och organisationer, säger Micael Bydén.