Uppgifter: S-ledningen håller maratonmöte om Nato

Slutdatum för säkerhetspolitiska överläggningarna tidigareläggs

Publicerad 2022-04-21

Slutdatumet för de säkerhetspolitiska överläggningarna tidigareläggs till den 13 maj.

I morgon håller även Socialdemokraternas ledning ett maratonmöte om Nato-frågan, erfar Aftonbladet.

– Det är den första större diskussionen i partiet, säger en källa.

Intensiva samtal om Sverige ska gå med i Nato eller ej pågår i flera olika forum.

I dag träffas representanter för riksdagens partier för nya säkerhetspolitiska överläggningar där Nato-frågan avhandlas. Överläggningarna hålls på Utrikesdepartementet med start klockan 13. Diskussionerna ska sedan landa i en rapport som presenteras i slutet av maj - nu föreslås det tidigareläggas till den 13 maj, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Ann Linde bekräftar i en intervju med Sveriges radios Ekot Aftonbladets uppgifter.

– Finland har redan kommit ut med sin analys, och det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger hon till radion.

S håller maratonmöte

Samtidigt fotsätter Socialdemokraternas interna diskussioner om Nato-frågan.

Enligt uppgifter till Aftonbladet håller S ett maratonmöte i riksdagen i morgon. Enligt Aftonbladets källor är det partiledningen, bland annat det verkställande utskottet, som medverkar. Mötet väntas pågå mellan klockan 9 och 15.

– Det är den första större diskussionen i partiet, säger en källa.

Socialdemokraterna håller under maj också flera medlemsmöten om Nato-frågan. Tre datum är satta där medlemmar kan delta digitalt, den 9:e, 10:e och 12:e maj. Enligt inbjudan är det ett dialogmöte om ”det nya säkerhetspolitiska läget och vilka vägval Sverige som land står inför”

Kritik från Moderaterna

Socialdemokraternas partistyrelse ska sedan landa i ett beslut om partiets säkerhetspolitiska inriktning. När besked kommer är fortfarande inte klart men S har lovat att det ska ske skyndsamt och innan sommaren.

Det är dock inte tillräckligt snabbt, enligt Moderaterna. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson och Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson, att S interna diskussioner riskerar att fördröja en gemensam Nato-ansökan med Finland. Moderaterna anser att det finns ett tydligt öppet fönster för Sverige och Finland att bjudas in som medlemmar när Nato har toppmöte i Madrid den 29 juni.

Statsminister Magdalena Andersson (S).

Följ ämnen i artikeln