FN-chefen: Ännu på avgrundens rand

TT

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2021-11-13

Resultaten vid klimatmötet COP26 i Glasgow är viktiga men ”inte tillräckliga”, enligt FN-chefen António Guterres.

Klimataktivisten Greta Thunberg avfärdar uppgörelsen.

”Här är en kort sammanfattning: Bla, bla, bla. Men det riktiga arbetet fortsätter utanför dessa salar. Och vi kommer aldrig att ge upp, någonsin”, skriver hon på Twitter.

USA:s särskilde klimatsändebud John Kerry försvarar däremot det som kallas ett urvattnat språk i klimatmötets slutdokument.

– Kol och en gradvis minskning av kolanvändning är bokfört. Det är en del av beslutet. Och man måste minska användningen innan man kan sluta med kol helt. Så det här är början på något, säger han enligt The Washington Post.

– Medan vissa kanske ville ha ett ännu starkare språk, har texten som vi gick med på det första någonsin – tro det eller ej – omnämnandet av kol och fossila bränslesubventioner. Det har aldrig hänt, fortsätter han.

”Randen till avgrunden”

António Guterres, FN:s generalsekreterare, säger att resultaten i Glasgow inte var tillräckliga och att världen ännu är på randen till avgrunden.

”Vi knackar fortfarande på dörren till klimatkatastrofen”, säger han enligt ett uttalande.

En som uttryckte sig något mer hoppfullt var Storbritanniens premiärminister Boris Johnson:

– Jag hoppas att vi kommer att se tillbaka på COP26 i Glasgow som början på slutet av klimatförändringarna, och jag kommer att fortsätta arbeta outtröttligt för det mål, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mer stöd

Naturskyddsföreningen anser att framstegen vid mötet är viktiga men otillräckliga.

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, skriver i ett uttalande:

”Det är glädjande att länderna lyckades komma överens, men trots viktiga framsteg är Glasgowpakten fortfarande inte ett tillräckligt kraftfullt svar på klimatkrisen”.

Hon är positiv till att tidigare löften om klimatfinansiering ska infrias, men anser också att världens fattigaste länder behöver mer stöd för att klara av klimatförändringar.

Naturskyddsföreningen hade önskat löften från länderna om höjda ambitioner, öppenhet om vilka åtgärder som vidtas samt löften om att klimatfinansieringen ska infrias.

Föreningen gläds samtidigt åt överenskommelsen i Glasgow om hur rapportering av klimatinsatser ska ske. För första gången nämns kol och fossila subventioner i rapporteringen.

”Något som är mycket viktigt är att länderna ska återkomma redan om ett år med skärpta klimatplaner”, skriver Karin Lexén.

Dåligt för kolbolag

Jennifer Morgan, chef för den internationella miljöorganisationen Greenpeace, noterar att Indien i slutskedet av mötet lyckades mildra formuleringarna om kolanvändning.

”De ändrade på ett ord men de kan inte ändra signalen som kommer ut från denna COP: att kolets era är över. Om du är en kolbolagschef hade denna COP en dålig utgång”, säger Morgan i ett uttalande.

Kenyanskan Elizabeth Wathuti, som representerar Thunbergs klimatrörelse Fridays for future, säger i ett uttalande att det är svårt att blicka framåt från COP26.

Wathuti skriver att hon ”sörjer det som skett här i Glasgow” i ett pressmeddelande där flera av rörelsens ansikten utåt uttalar sig.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag