Kvinnliga schackspelare rasar mot "bröstsponsor"

TT

Publicerad 2021-10-03

Flera kvinnliga schackspelare rasar mot beslutet att sponsras av bröstförstoringsföretag. Arkivbild från schackolympiaden 2008, Alaa Garmal från Egypten.

Nästa år har proklamerats som ”kvinnliga schackspelares år” av Internationella schackförbundet. Då passade man på att sluta ett jättesponsoravtal – med ett bröstförstoringsföretag.

Det jättelika sponsoravtalet mellan internationella schackförbundet Fide och bröstförstoringsföretaget har väckt starka känslor bland kvinnliga spelare, skriver The Guardian.

Avtalet är det största hittills för förbundet, men i en sport som redan tidigare haft svårt att attrahera kvinnor väcker det kritik. På schacksajten Lichess diskuteras det flitigt och kallas både ”sexistiskt” och ”äckligt”.

En anonym spelare skriver att ”borde inte schack, som mer handlar om hjärna än om bröst, distansera sig från det här förminskande och sexistiska tankesättet”.

”Helt fel signaler”

Även Sveriges schackförbund riktar kritik mot sponsorvalet.

– Det skickar helt fel signaler, självklart. Schack handlar om hjärna och inte utseende. Det är inte alls den här uppfattningen vi vill att folk ska få om schacket, men vi har tyvärr inte så stor påverkan på Fide, säger Ofelia Thörnqvist, ansvarig för damschack på Sveriges schackförbund.

– Vi söker också sponsorer, men som inte ska vara på den här linjen utan det ska handla om att göra Sverige smartare snarare, och då krävs det kvinnor.

En framgångsrik kvinnlig spelare som The Guardian pratat med håller med.

– Jag anser att det är både förnedrande och nedvärderande att en aktivitet som schack, som är så hjärnbaserad, sponsras av ett företag som profiterar på kvinnors osäkerhet. Jag tvivlar starkt på att Fide skulle ta in ett penisförstorarföretag som sponsor.

Bra för sporten

Norska schackspelaren Sheila Barth Stanford däremot hoppas att avtalet ska vara bra för sporten.

– Vi behöver verkligen en sponsor. Jag hoppas det gör det lättare för kvinnor att spela professionellt.

Enligt Fide har avtalet diskuterats i både styrelsen och andra organ där kvinnor är representerade. De skriver också att ”Fide inte uppmuntrar till plastikkirurgi”.

Följ ämnen i artikeln