Nu stannar maskineriet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-20

I morgon går vården i strejk mot låga löner

I morgon går 3 500 sjuksköterskor ut i strejk över hela landet.

De är trötta på att inte få betalt för sin utbildning.

– Det är under all kritik. Nu måste något hända, säger sjuksköterskan Madeleine Landergren.

Vid lunchtid i morgon stängs sjukhusavdelningar i nio landsting. Planerade operationer ställs in. Patienter flyttas om. Undersökningar skjuts på framtiden.

Medlarna i vårdkonflikten gav upp i går.

– Allt tyder på att strejken bryter ut på måndag, säger Claes Bertilson, pressekreterare på Sveriges Kommuner och Landsting.

I första skedet ska 3 500 vårdanställda gå ut i strejk: sjuksköterskor, specialistsköterskor och biomedicinska analytiker. Om parterna inte kommer överens går ytterligare 3 500 ut i strejk om två veckor.

Kan vara farligt

Men vissa delar av strejken kan tvingas vänta. Först måste en nämnd ta ställning till om strejken är samhällsfarlig. Enligt regelverket får facket inte ta till varselåtgärder innan nämnden sagt sitt.

– Jag har nu anmälningar från fem olika landsting, men det rör inte hela konflikten utan specialiserade funktioner som då inte får tas ut i strejk, säger nämndens ordförande Mats Svegfors.

På hematologen på Södersjukhuset, Sös, i Stockholm är sköterskorna inte uttagna i strejk. Men de hoppas bli det. Stridsviljan är stor.

– Absolut! Det känns som att alla är jätteladdade, säger Anna Wallberg.

Hon och kollegan Madeleine Landergren började på Sös samma dag. De har exakt samma lön, trots att Anna Wallberg har ett års längre utbildning. Med Kommunals nya avtal finns det dessutom undersköterskor på avdelningen som har bättre betalt än dem.

”Måste få mer betalt”

– Undersköterskorna är absolut värda det, men vi måste också få bättre betalt. Vi har ett helt annat ansvar. Det är som att kompetens inte har något värde, säger Anna Wallberg.

Båda har gått internutbildningar som gett dem nytt ansvar och nya arbetsuppgifter. Men inte mer i lönekuvertet. I vår tar Madeleine Landergren ledigt en månad och åker till Norge och jobbar. Då får hon 31 000 kronor i månaden. Sen återvänder hon till Sös och 19 300 kronor i månadslön.

– Det enda sättet att få högre lön är att hoppa runt mellan jobben för då får man nya löneförhandlingar. Men vi har stannat kvar för att vi trivs här. Därför har vi låga löner, säger hon.

Namn: Linus Kjellerås. Ålder: 23. Yrke: Elektriker. Lön: 23 000 kr/månad. År i yrket: 3. Utbildning: Komvux. Studielån: 0 kronor.

Namn: Richard Lorentzon. Ålder: 23. Yrke: Elektriker. Lön: 22 000 kr/månad. År i yrket: 2. Utbildning: Komvux. Studielån: 0 kronor.

Namn: Anna Wallberg. Ålder: 28. Yrke: Sjuksköterska med specialistkompetens inom geriatrik. Lön: 19 300 kr/månad. År i yrket: 3. Utbildning: 4 års högskolestudier. Studielån: ca 200 000 kronor.

Namn: Madeleine Landergren. Ålder: 29. Yrke: Sjuksköterska. Lön: 19 300 kronor i månaden. År i yrket: 3. Utbildning: 3 års högskolestudier. Studielån: ca 160 000 kronor.

Chatta klockan 13.00 med Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund