Lyxig matbutik i rabatten? Enklare än du tror!

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2008-04-05

Sugen på en alldeles egen gourmetbutik? Precis utanför dörren? Det går faktiskt. In med tryffel, sparris, citrongräs och massa annat gourmetmumsigt ...

Är du som jag och slukar kokböcker och glättiga matlagningsmagasin? Sida upp och sida ner med chevregratinerade rödbetor, grillad sparris och flamberade hallon.

Allt ser så otroligt gott ut. Och det fina i kråksången är att du – faktiskt – kan odla så mycket själv.

Bort med beska rädisor och insektsangripna morötter som ingen ändå vill ha. Uppgradera trädgårdslandet till en gourmetbutik.

Sätt ett tryffelträd i ett skyddat hörn och om några år kan du förhoppningsvis försiktigt gräva fram alldeles egen hemodlad tryffel. Snacka om avkastning!

Oändliga möjligheter inne

Har du en inglasad balkong, uterum eller rentav ett eget växthus? Då är möjligheterna oändliga. Vindruvor, kiwi, aprikos eller persika. Välj en favorit och odla den själv. Tänk hemodlade tomater, då får du en vink om vilka smakupplevelse som väntar.

Men också i trädgårdslandet kan du odla riktiga läckerheter. Rödbetor är löjligt enkla att odla och blir nästan aldrig angripna av något skadedjur. Nykokta hemodlade rödbetor med en klick smör, inte ens den bästa Guide Michelin-restaurang kan slå det.

Vad du än väljer att odla så kommer du garanterat kunna sätta guldkant på både vardag och fest. En näve smultron i morgonfilen, smörkokta sockerärter till sommarlunchen och varför inte täcka räkorna med en alldeles egen blandning av koriander, citrongräs, chili och vitlök?

Sparris

Det tar ett par år innan du kan skörda din sparris, men den är verkligen värd att vänta på. Fröså eller köp färdig planta, beroende på hur otålig du är. Grilla, stek eller koka. Flagad parmesan, en god olivolja och lite flingsalt sätter pricken över i.

Kronärtskocka

Kronärtskocka kan vara lite knepig att odla men det finns de som till och med har lyckats med den i kruka. Och den är väl värd ett försök. Den blir underbar som kokt med lite smör på. Eller varför inte lägga in den i olja eller göra pesto på den...

Rödbetor

Lättodlad och sällan angripen av skadedjur. Den finns i olika former och till och med randiga. Passar utmärkt med chèvre- eller fetaost. Eller helt enkelt nykokt med en klick smör och en nypa salt.

Chili

Passa på att prova lite olika sorter. Het habanero, rökig chipotle eller mild Anaheim – utbudet är enormt. Många går att torka och de går utmärkt att frysa in, tar du bort kärnor och fröfästen håller de flera år i frysen.

Rucola

Billigt, snabbt och enkelt. Vad mer kan man begära? Men glöm inte att vattna ordentligt annars kan den bli besk. Så i omgångar så har du härligt kryddig rucola hela sommaren. Prova att byta ut basilikan mot rucola när du gör pesto. Smarrigt!

Björnbär

Försök hitta taggfria björnbär. Skotten letar sig gärna ut i gräsmattan och är inte sköna för en naken barnfot att trampa på. Skönt är däremot varma björnbär med vaniljglass. Oemotståndligt!

Fikon

Ni skåningar har det bra som kan odla fikon utomhus. Vi andra får leta upp ett riktigt skyddat hörn eller bygga ett växthus till den. Men det kan det vara värt. Färska fikon, marinerade fikon, ugnsbakade fikon... mmm vilka delikatesser!

Vitlök

Superlätt att odla. Vanligen sätter man lökklyftorna på hösten men det kan fungera på våren också. Skär av toppen, lägg dem i blöt några timmar och ner med dem i jorden. Användning? Det har du redan koll på. Har du en vitlök i kylen som börjat gro kan du sätta klyftorna i lite jord och klippa av stråna vartefter de växer. De har en mild och fin smak av vitlök.

Aprikoser och persikor

Har du inte lyckan att bo i Skåne får du förpassa aprikos- eller persikoträdet till uterummet eller växthuset. Håll koll så att blommorna inte fryser. Och är det så kallt att bin och humlor inte vågar sig fram så får du hjälpa till med pollineringen.

Cocktailtomater

Du vet ju redan att inget slår hemodlade tomater. Ett par plantor i uterummet eller på altanen och sommaren är räddad. Prova gula cocktailtomater, pärontomater eller chokladfärgade körsbärstomater. Alla har de en sak gemensamt – de smakar ljuvligt.

Babyspenat

Det här är något helt annat än den där sladdriga spenaten i plastpåse du hittar i mataffären. Skörda direkt från din odling så mycket som du behöver, fröså i omgångar så räcker den hela sommaren. Vill du frysa in den är det bara att förvälla den först.

Sockerärtor

Inget är så lätt att odla som sockerärtor och inget är så gott som nykokta baljor med lite smör och salt. Dessutom är de nyttiga! Proppfulla av vitaminer.

Kiwi

Vill du odla kiwi måste du ha en hane och en hona om det ska bli några kiwibebisar. Kiwi är en slingerväxt och kan växa flera meter på en säsong. Skiva kiwi, banan och jordgubbar, gratinera med riven vit choklad, servera med vaniljglass och du har världens godaste efterrätt.

Citrongräs

Glöm de hårda, träiga pinnarna du sett i affären. Odla egna saftiga, citrondoftande smaksättare i stället. Citrongräs är inte härdigt hos oss så det bästa är att sätta den i en kruka. Övervintra plantorna inomhus.

Blåbär

Har du ingen blåbärsskog i närheten ska du inte deppa. Nu finns det stora, fina, amerikanska (så klart) blåbär som trivs i trädgården. Bären är blå men fruktköttet är vitt. Koka saft eller sylt eller servera dem med socker och mjölk – det är riktig sommarlyx.

Smultron

Visst räknas väl smultron till gourmetsortimentet? Doften av smultron slår det mesta. Sätt dem som kantväxt runt rabatterna, i krukor eller balkonglådor, de trivs nästan överallt.

Tryffelträd

Ja, det är sant. Du kan odla din egen tryffel. En liten hasselbuske är värd för det hela och efter 4–6 år – ja, ja du måste ha lite tålamod – så kan du skörda små tryfflar runt rötterna.

Följ ämnen i artikeln