Mikael tar fajten om nya städlagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-27

Vill göra skatteavdrag: Hyran går ju till snöskottning och gräsklippning

TESTKANIN Mikael Karlsson vill dra av 3 672 kronor – eftersom tjänster som trappstädning och gräsklippning ingår i hyran. Klart är att villaägare och radhusägare kan göra avdraget. ”Jag tycker det borde gälla för alla”, säger han.

Hyresgästen Mikael Karlsson testar om regeringens beslut är rättvist.

De hushållsnära tjänsterna är en del av hyran – nu gör han avdrag på deklarationen.

– Villaägare kan ju dra av det, säger Mikael Karlsson.

Det är deklarationstider och för första gången går det att göra avdrag för hushållsnära tjänster, till exempel när en person anlitas för att städa. Men om det gäller för alla är osäkert.

Nu testar hyresgästen Mikael Karlsson, från Borlänge, om lagändringen är rättvis.

”Är inbakat i hyran”

– Jag gör avdrag, bland annat för trappstädning, snöskottning och gräsklippning. De tjänsterna betalar jag för i hyran, säger Mikael Karlsson.

Avdraget gäller för kostnader av tjänster som utförs ”i bostaden eller nära anslutning till den”. Klart är att villaägare och radhusägare kan göra avdraget.

Men Mikael Karlssons avdrag blir ett pilotfall.

Mikael gör ett avdrag på 3 672 kronor, baserat på underhållsnormen som är 54 kronor per kvadratmeter.

– Jag tycker det borde gälla för alla och kan inte förstå varför hyresgäster skulle vara undantag. Därför prövar jag det här, säger han.

Prövningen välkomnas

På Skatteverket vet man ännu inte med säkerhet hur en prövning slutar, men troligen blir utgången inte densamma för hyresgäster som för villaägare.

– Vi har fått flera frågor om det här, men det är samma som för bostadsrätter. Det gäller inte för gemensamma ytor, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

– Men det är en ny lag och inget hindrar att ansöka och få det prövat, säger Pia Blank Thörnroos.