Lantbrukaren Malin utsatt för hot av djurrättsaktivister

Av: Nicole Gustafsson, Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Kaninuppfödaren Malin Sundmark har hatats och hotats på nätet av djurrättsaktivister. Men en dag tog sig demonstranter in i hennes hem – och skrämde ihjäl hennes kaniner.

– Det känns fruktansvärt kränkande och skrämmer mig mer än något annat att de tar sig in i min bostad där jag ska vara trygg, säger Malin.

I en unik granskning gjord av Göteborgs–Posten talar bönder och lantbrukare ut om trakasserier de utstår, som ska komma från veganrörelsen.

Vi kommer avrätta dig i trädgården”. ”I natt brinner dina föräldrars hus”. ”Tiden tickar för dig och dina barn”, lyder några av hoten som riktats mot svenska mjölkbönder, äggproducenter och djuruppfödare de senaste åren enligt tidningens kartläggning.

För kaninuppfödaren Malin Sundmark, 44, började hoten komma i juli förra året. Det startade med trakasserier på företagets Facebooksida, vilket följdes av två stora demonstrationer på Malins gård. Demonstranterna tog sig in i byggnaderna och rotade och tog foton – och skrämde ihjäl flera unga kaniner.

– Jag och min dotter var ensamma hemma och blev väldigt rädda, berättar Malin för Aftonbladet.

1 av 4

Får dagliga hot

I september eskalerade trakasserierna. Malin utsattes då för ett inbrott i hennes privata bostad där inbrytarna öppnade hennes frys, plundrade hennes kylskåp, förstörde får– och kaninfäll och satte på vattenkranarna i källaren. En av dessa gånger skrämdes flera av de mindre kaninerna till döds.

Sen dess har trakasserierna varit konstanta.

– Nu får jag hot dagligen. Via företagets Facebook, min privata Facebook, messenger, Instagram, brev.

Malin är ordförande för Kaninproducenterna, som producerar kaninkött i Sverige, och tror att många riktat in sig på henne på grund av hennes roll. Hon känner till flera gårdar som trakasserats och fått djur stulna.

– De tycker ju själva att de inte är hotfulla, men de upplevs ju så när de håller upp plakat där det står ”mördare”, ”djurplågare” och att jag själv borde ”sättas i bur”, säger hon.

Malin: ”Känns fruktansvärt”

Malin tycker inte att det ska gå att få komma in på en privat gård genom en demonstration i syfte att ”skrämma och hota” och hoppas få se en förändring.

– Just att de går in i bostadshuset känns fruktansvärt kränkande och skrämmer mer än någonting annat att de varit inne i min bostad där jag ska vara trygg, säger Malin och fortsätter:

– Det är klart vi är rädda. Särskilt nu när vi varit med offentligt men jag hoppas på att det kommer leda till något bättre. Det här är inte bara hot mot enskilda lantbrukare utan hela Sveriges livsmedelsproduktion och demokrati.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN