Anhöriga: Ge oss mördaren!

Publicerad 2014-03-30

Efter tre veckor utan klara besked växer frustrationen bland de anhöriga till passagerarna på försvunna MH370.

På söndagen anlände 32 av de anhöriga från Kina till Kuala Lumpur för att kräva den malaysiska försvarsministern på svar.

"Ge oss mördaren, ge oss sanningen!", stod det på banderoller som visades upp under en livesänd presskonferens.

Familjemedlemmarna till de saknade passagerarna menar att de inte fått tillräcklig information och säger att de vill träffa Malaysias försvarsminister och tillförordnade transportminister Hishammuddin Hussein "ansikte mot ansikte", skriver Sky News.

Under en presskonferens i Kuala Lumpur på söndagen satte de upp banderoller med texten: ”Ni måste få tillbaka de anhöriga av MH370” och ”Ge oss mördaren. Ge oss sanningen” samtidigt som de skrek ”Vi vill ha bevis! Vi vill ha sanningen” Vi vill ha våra nära och kära!”.

En av de närstående, Jiang, säger till Sky News att han är besviken på informationen från kinesiska myndigheter.

– Ingen här kan ge oss någon ny information, eller någon information alls, så vi åker dit för att få informationen, säger han.

Beskeden från Malaysia har varit många och bristen på klara bevis har stegvis ökat frustrationen bland de anhöriga.

Försvarsministern och tillförordnade transportministern Hishammuddin Hussein sa under måndagen att man utgår ifrån att MH370 störtat i den Indiska oceanen, vilket ledde till en våg av sorg bland de närstående. Men under lördagen vände ministern. Han gjorde klart att det fortfarande finns en möjlighet, om än liten, att hitta överlevande.

– Mirakel kan inträffa, avlägsna eller på andra sätt. Vi kommer att fortsätta söka efter möjliga överlevande, sa han enligt News.com.au.

Regeringen kritiseras nu från flera håll. Jim Hall, före detta ordförande i den amerikanska luftfartsmyndigheten, NTSB, fördömer utredningen i en sändning i CNN.

– Den malaysiska regeringen är inte kompetent att bedriva den här utredningen. Man måste fråga sig när någon av den här informationen kommer fram, vad finns det för bevis bakom det? sa han till nyhetskanalen.

En tidigare anställd på Malaysia Airlines uppgav till CNN att utredningen har skadat landets rykte och att utredningen borde ha skötts på ett "mycket tydligare sätt".

Försvarsministern Hishammuddin Hussein, däremot, har gjort klart att den malaysiska regeringen har gjort allt i sin makt för att hitta det försvunna planet.

– Vi hade inte kunnat göra något annorlunda. Som jag sagt, oavsett vilka anklagelser kastats emot oss så visar vår historia att vi är ett ansvarsfullt land, sa han till CNN.