Då: Nationalhjälte Nu: Ratad av folket

Publicerad 2013-09-08

Statsvetaren Bock Segaard om norska valet i morgon: Nu är väljarna trötta på deras politik

Försöken att ragga röster som taxichaufför räckte inte.

Snart gör Jens Stoltenberg sannolikt sin sista dag som statsminister.

– Han är fortfarande väldigt omtyckt i Norge, men väljarna vill ha något nytt, säger Signe Bock Segaard, forskare och statsvetare.

I augusti lanserade Arbeiderpartiet sin kampanj Taxi Stoltenberg. Statsministern gick ”under cover” som taxi­chaufför för att prata politik med väljarna – och filmklippen gjorde snabbt succé i sociala medier. Men taxikuppen tycks ändå inte hjälpa statsministern att behålla sin post.

Arbeiderpartiet är visserligen Norges största parti just nu med nära 29 procent av rösterna, enligt den ­senaste opinionsmätningen från Infact. På måndag ska de 169 platserna i stortinget fördelas på nytt, och mycket tyder ändå på ett maktskifte. De borger­liga partierna, med Høyre-ledaren Erna Solberg som ­tilltänkt statsminister, kommer i så fall bilda regering.

– Norge följer den vanliga trenden i Europa där regeringar sällan sitter längre än två mandatperioder. Väljarna är betydligt rörligare i dag och yrke eller klass spelar mindre roll i fråga om vilket parti man röstar på, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Lovar sänka skatten

Norska forskaren och statsvetaren Signe Bock ­Segaard poängterar att Stoltenberg och Arbeider­partiet fortfarande är väldigt populära bland norrmännen, det är framför allt koalitionspartierna Sosialistisk venstreparti och ­Senterpartiet som tappar väljare och balanserar kring fyraprocentsspärren.

– De har regerat i åtta år nu och väljarna är trötta på deras politik, det är tydligt att folk vill ha något nytt nu, säger Bock Segaard, som ­arbetar vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

Høyre har bland annat gått till val på ett löfte om skattesänkningar på 25 miljarder kronor och större valfrihet inom vård och äldre­vård. Høyre-ledaren Erna Solberg har även öppnat för ett samarbete med Fremskrittspartiet som ­driver en främlingsfientlig linje. Även liberala Venstre och Kristelig Folkeparti är inbjudna till koalitionen.

”En galen politik”

– Det är naturligtvis ett anmärkningsvärt beslut att bjuda in Fremskrittspartiet, men i jämförelse med S­verigedemokraterna är Frp mer normaliserade här. De senaste åren har de jobbat med sig själva, tonat ner den aggressiva retoriken och hittat några smarta före­trädare som diskuterar fler frågor än invandrings­politik, säger Bock Segaard.

Stoltenberg varnade dock för Solbergs inviter i en ­tv-sänd partiledardebatt på fredagen.

– Man bör inte släppa in Fremskrittspartiet i en ­regering, de står för en ­galen politik, sa han.