Sjöbod brann – surströmming exploderade

Publicerad 2014-05-01

Hans-Erik Englundh, 70, väcktes av grannen som skrek att hans sjöbod brann.

Gästerna tog sig ut men boden förstördes – tusen surströmmingsburkar exploderade i stugan.

– Det smällde i sex timmar, säger Hans-Erik.

Vid 03.30-tiden på torsdagsmorgonen väcktes Hans-Erik Englundh i Borkbo utanför Enånger i Hälsingland av en granne.

– Han kom in och skrek att det brinner i en sjöbod. Jag trodde först att det var hans, men det var i min, säger Hans-Erik Englundh.

Grannen hade väckts av sin katt som ihärdigt visade att den ville ut. När grannen till slut släppte ut katten såg han att det brann i sjöboden, som Hela Hälsingland först rapporterade.

– Fyra gäster låg och sov på övervåningen i sjöboden, säger Hans-Erik Englundh.

Smällde i sex timmar

Han berättar att han sprang till sjöboden. När han öppnade dörren vällde rök emot honom från ett av rummen, men han lyckades väcka sina gäster som kunde ta sig ut.

Lyckligtvis klarade sig alla personer utan skador, men sjöboden stod inte att rädda.

Förutom den inredda övervåningen med två sovrum och ett kök förvarades på bottenvåningen runt tusen burkar surströmming. Hans-Erik Englundh är delägare i Borkbo Salteri och sjöboden används av företaget.

– Det var fjolårsproduktionen som låg kvar som vi skulle sälja i sommar, säger Hans-Erik Englundh.

Burkarna överhettades i branden och började explodera.

– De sköt iväg som projektiler. En del hamnade på mitt tak, en del i havet. Det var inte helt riskfritt att vara där. Det smällde i sex timmar, säger Hans-Erik Englundh.

”Har varit min ögonsten”

Också en vägg i huset han bor i började ryka. Därför kastade de hinkar med vatten på gaveln innan räddningstjänsten kom till platsen.

– När vi kom dit var sjöboden övertänd. Väggen på bostadshuset hade börjat blivit angripen och man inriktade sig på att det inte skulle sprida sig, säger Pär Mossnelid, insatsledare på räddningstjänsten i Hudiksvall.

I sjöboden som brann skötte salteriet slutproduktionen och där fanns kyllagret, men tillverkningen sker i en annan sjöbod och produktionen hotas därför inte.

Men Hans-Erik Englundh är bedrövad.

– Det är tungt just nu. Det har varit min ögonsten. Jag byggde sjöboden 2001 och har satsat mycket på övervåningen. En del hävdade att det var Hälsinglands finaste.

Det är ännu oklart hur branden startade.