Australien kämpar hårt mot lågorna

Publicerad 2014-01-18

’Ser ut som om en atombomb har exploderat’

Extrema temperaturer plågar australiensarna och en person har dött till följd av de enorma skogsbränderna.

En enorm rök- och eldpelare har skapat sitt eget vädersystem.

Med temperaturer upp mot 45 grader kämpar australiensarna i hettan som nu hållit i sig i flera ­dagar. I delstaten South Australia har hela 800 bränder rasat och i grannstaten Victoria har 1 000 bränder inrapporterats.

”Helt inneslutna i rök”

I sam­hället Roses Gap i Grampians national­park har en person dött till följd av de okontrollerade bränderna på ett 21 000 hektar stort ­område.

- Vi är helt inneslutna i rök, det är en massiv rök­plym som gör att det ser ut som om en atombomb ­har exploderat på toppen av ­berget, ­säger Rohan ­McDonald, som driver en turistanläggning i utkanten av nationalparken, till AFP.

Branden har orsakat en tolv kilo­meter hög värmepelare som ­skapat sitt eget vädermönster med åskstormar och blixtar, rapporterar australienska ABC.

Liknar vulkanutbrott

- Det är samma sak som kan ­hända vid vulkan­utbrott, säger ­Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Röken och värmen blir till artificiella moln där­ ­luften hävs, avkyls och bildar vattendroppar.

- Det bildas på samma sätt som vanliga moln men genereras av rökutveckling och kan på så sätt ­skapa sina egna väder­system, säger Lisa Frost.

Många stannar

Nu kämpar landets brandmän med att rädda hem och liv i lågor som ­enligt ABC har rapporterats vara upp till 30 meter höga. Invånarna har blivit ombedda att lämna sina hem. Trots detta har många bestämt sig för att stanna för att bevaka sina ägo­delar.

Enligt AP är bränderna de värsta i delstaten Vic­toria sedan 2009 då 173 männi­skor dog och över 2 000 hus förstördes.