Tog sopbilen till dagis - nu åtalas mannen

Publicerad 2014-01-23

En renhållningsarbetare i Lund tog sopbilen när han hämtade sin son på dagis och tömde sopor på en adress utanför avtalsområdet. Nu åtalas han för olovligt brukande, skriver Skånska dagbladet

Anställda på Kävlinge kommun fattade misstankar när de såg soptunnor med Lunds kommunvapen och en sopbil från Lunds renhållningsverk i sitt område. När så Lunds kommun fick nys om händelsen tog de den på allvar och fäste en GPS-sändare på den sopbil som misstänktes för att korsa kommungränsen. Och de fick napp. Under en dag i juli förra året kördes nämligen sopbilen långt utanför sin planerade rutt varför renhållningsdirektören Erik Rånlund och en person till från det kommunala bolaget tog upp jakten bakom den aktuella sopbilen.

– Vi fick rapporter från en person som iakttagit sopbilen på fel ställe och då fick vi anledning att hålla koll på den här personen, säger Erik Rånlund.

Hämtade på dagis

Under resan fick de se hur renhållningsarbetaren körde in i Kävlinge kommun där han hämtade sin son på förskolan. Dessutom uppger Erik Rånlund i polisförhör att han sett mannen dra ett sopkärl mot sopbilen på en adress som inte ingick i avtalsområdet. Något som renhållningsarbetaren bestämt nekar till. Däremot medger han att han hämtat upp sin son och dessutom besökt en vän som bjöd på fika. Enligt honom själv var han då klar med dagens arbete eftersom han avslutat dagen tidigt.

Tömde sopor för mat

Men Erik Rånlund och renhållningsverket tror inte att detta var en enstaka händelse. I en ursprunglig polisanmälan som gällde trolöshet mot huvudman alternativt bedrägeri misstänks mannen för att olovligt tömt sopor i Kävlinge kommun under en längre tid. Dessutom misstänks mannen för att olovligt ha hämtat sopor från en bensinstation inom Lunds kommun. Anledningen skulle vara att han i gengäld fått äta gratis mat. En misstanke som mannen nekar till. Däremot medger han att han använt tjänstebilen privat när han hämtat sin son på förskolan och att han därmed olovligt kört en sträcka på 40 kilometer. 

Tillsagd flera gånger

Enligt Erik Rånlund har mannen blivit tillsagd mer än en gång innan polisanmälan om olovligt brukande gjordes.

– Han hade fått flera tillsägelser att han inte fick hämta sonen i sopbilen under arbetstid men det hjälpte uppenbarligen inte, säger Erik Rånlund.

Att renhållningsverket ser så allvarligt på att ett barn åkt i bilen handlar enligt Erik Rånlund om en ren säkerhetsaspekt.

– Barn sitter inte särkilt bra där och är ingenting vi accepterar. Det hade varit hemskt om det hänt en trafikolycka, säger han.