"Melvin fick varken en ursäkt eller en försäkring"

Publicerad 2013-11-22

Dina försäkringar står på sig.

Melvin, 7, får ingen försäkring på grund av sitt höga BMI.

– Melvin fick varken en ursäkt eller en försäkring, säger mamma Maud Östh efter att till slut ha fått prata med försäkringsbolaget på torsdagen.

Försäkringsbolaget Dina försäkringar uppger att de alltid gör en individuell bedömning innan de tar ett beslut om att bevilja eller neka en försäkring. Men när familjen Östh ansökte om barn- och ungdomsförsäkringar för sina barn spelade Melvins, 7, generellt goda hälsa ingen roll.

Han fick nej, enbart på grund av det faktum att han hade för högt BMI.

– Vi har använt BMI som ett mått på barnens hälsa. Vi har ett växande problem med övervikt i Sverige och vi har ett ansvar mot försäkringskollektivet när vi meddelar beslut om försäkring, säger Leif Björklund, skadechef på Dina Försäkringar.

Kritik från läkare

Flera andra försäkringsbolag uppger dock för Aftonbladet att de slutat att använda BMI som mått på barnens hälsa. Även läkare är kritiska mot att använda BMI som enda mått på övervikt

Familjen Östh hade hoppats att Dina försäkringar skulle ta till sig av kritiken. Men när försäkringsbolaget slutligen hörde av sig på torsdagen kunde de inte ge något glädjande besked.

– De sa att de varit upptagna hela dagen men samtalet gav oss ingenting, säger Maud Östh.

"För trubbigt instrument"

För Aftonbladet uppger Dina Försäkringar ändå senare på kvällen att de kommer att se över sina regler för hälsobedömningar av barn.

– Vi kan tycka att BMI kanske inte är ett perfekt mått på hälsa. BMI är ett för trubbigt instrument, säger Leif Björklund.

Kan det bli så att Melvin får en försäkring?

– Jag vågar inte lämna något besked, varje ärende bedöms individuellt.

Många har reagerat starkt på artikeln om Melvin. Hur reagerar du på det?

– Självklart ska vi behandla all med värme och respekt. Vi måste också kunna förklara varför vi säger nej.

Så säger andra försäkringsbolag

IF
– Nej, vi har ingen sådan gräns i våra barnförsäkringar, säger Daniel Claesson, pressansvarig.
Skandia
– Vi använder inte BMI för barn­försäkringar. Vi tycker inte att det är en viktig eller tillförlitlig faktor, säger Jonas Collet, presschef.
Trygg-Hansa
– Inga barn under 12 nekas för­säkring. Från 13 och uppåt så kan vi inte ge total försäkring över ISO/BMI på över 35, men det gäller oerhört få, säger Alexandra Gahnström, talesman för barn­försäkringar.
Folksam
Backade efter fallet ”Freja, 5 år” 2011.
– I dag är hela barnförsäkringen omgjord och alla barn kan teckna barnförsäkring hos oss. Vi har tagit bort BMI, säger kom­munikatör­en Helena Hjelström.

6 tips - så fixar du försäkring åt ditt barn

1. Vad har du redan?
En privat barnförsäkring ska täcka eventuella luckor. Se först över de försäkringar du har. Kanske ingår barnförsäkring redan i gruppförsäkringen från arbetsgivaren eller facket.
2. Läs på.
Jämför bolagens olika villkor men se till att försäkringen gäller både sjukdom och olycksfall.
3. Var snabb...
Teckna en barnförsäkring så fort det går. Ju äldre barn, desto fler krav på hälsokontroller och risk att bolaget hittar undantag.
4. ... och ärlig.
Uppge alla eventuella sjukdomar i hälso­deklarationen för att slippa framtida krångel.
5. Kolla fallgroparna.
Cirka vart femte barn får försäkring med undantagsklausuler för viss sjukdom eller skada. Sju procent avslås, bland annat på grund av medfödda sjukdomar. För tidigt födda barn som vägt under 1 500 gram vid födseln får ofta avslag med rådet att återkomma efter 18 månader.
6. Sista utvägen.
Nekas ditt barn försäkring - hör om du får teckna gruppförsäkring via ditt arbete eller facket.