100-åringen vid Vättern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Familjen Lyngmo-Ragnar trivs i ombyggda strandvillan från 1909

Cd-skåpets dörr är ett gammalt dassfönster, kommoden i badrummet är egentligen ett skrivbord och brudkistan i dotterns rum har en gång använts som skafferi.

I Carol och Joakims 100-åriga hus har så gott som varenda liten pryl en egen personlig historia.

Huset firar i år 100 – ändå är det Joakim som har byggt det.

– Folk tycker att jag ser väldigt ung ut med tanke på det, skrattar han. Sanningen är att vi sedan flytten hit 1999 har gjort om mycket och utökat antalet kvadratmeter från 65 till 168.

En stor del av inredningen i villan är arvegods inom släkten, köp från olika resor eller egensnickrat.

– Vi vill ha saker som betyder något för oss och som har en egen historia. Gärna grejer som sticker ut lite som ingen annan har, menar Carol.

Dörren till cd-skåpet är exempelvis ett dassfönster från hennes morfars sommarstuga, kommoden i badrummet är ett gammalt skrivbord från Carols mammas källare som de sänkt ned ett handfat i – och toalettpappershållaren hittade hon i det numera rivna uthuset.

– Vi har fått säkert 30 olika bud på vad den egentligen föreställer, men jag är en samlare och vet vad jag kan använda en sak till. Då var det bara för Joakim att borra hål i väggen (skratt).

Är ett dassfönster

Bland mycket annat finns också en brudkista i dottern Felicias rum som Carols mormor och morfar använde till skafferi på balkongen en gång i tiden.

Att bevara gammalt och blanda med nytt – som bubbelpoolen – står högt upp på listan.

– Jag älskar att koppla av i badrummet och det är så underbart mysigt att ha en kakelugn att tända upp där inne också, tycker Carol.

Vill hellre ha en pool

I det hela 50 kvadratmeter stora vardagsrummet lyssnar familjen ofta på radiogrammofonen som hennes morfar köpte redan på 1940-talet.

– Jag har kvar alla skivor mamma och pappa lyssnade på när de träffades. Som av en händelse spelades låten ”Oh Carol” då och antagligen blev jag väl till i en raggarbil (ha, ha).

Huset ligger vackert precis intill Nordens största insjöbad i Vättern. Ändå vill de ha en pool.

– Det vore en perfekt 100-årspresent till oss själva. Carol vill hellre ha ett nytt kök, men vi är tre mot en, avslöjar Joakim.

Följ ämnen i artikeln