Lämnade tillbaka trasig dator - såldes utan att rensas

Publicerad 2012-09-19

Ann-Heléne Mårtensson lämnade in sin dator då tangentbordet inte fungerade.

Tobias Ohlsson köpte samma dator från Media Markt i söndags, den innehöll då filer och inloggningsuppgifter till en mejladress.

– Så här får det inte gå till, säger Ann-Heléne Mårtensson.

I söndags köpte Tobias Ohlsson en dator på Media Markt i Malmö. Datorn hade tidigare tillhört en person som reklamerat den, vilket Tobias fick veta vid köpet.

– I går startade jag datorn för första gången, det första jag får se är är att namnet på datorn verkar tillhöra en tidigare ägare.

På datorns skrivbord låg foton och i webbläsaren kunde han se tidigare besökta hemsidor.

– Jag kunde också logga in på ett mejlkonto, men jag snokade inte runt något. Det skulle inte alls kännas okej, säger Tobias.

”Får inte gå till så här”

Den tidigare ägaren, Ann-Heléne Mårtensson, lämnade tillbaka datorn efter att det varit problem med tangentbordet. Att Media Markt inte rensat datorn tycker hon är väldigt dåligt.

– Jag vet inte hur deras rutiner ser ut, men så här får det inte gå till. Det känns så klart inte bra om någon annan kan kolla mina mejl, säger hon.

Tobias tog på tisdagen tillbaka datorn till Media Markt. Där erbjöds han en full återställning samt 500 kronor som kompensation. Någon ursäkt fick han inte.

– Jag tycker det är lite knasigt. Installera om datorn kan jag göra själv. Det är som att man inte riktigt bryr sig, säger Tobias Ohlsson.

”Mänskliga faktorn”

Anna Sjödin är kommunikationschef för Media Markt och har varit i kontakt med chefen för den aktuella butiken.

– Kunden blev erbjuden tio procent av varans värde samt milersättning, vilket är praxis. Han nekade till vårt erbjudande, säger Anna Sjödin.

Hon menar att det handlat om en reklamerad dator som senare stått som visningsexemplar. Att datorn inte blivit rensad beror i detta fall på den mänskliga faktorn. På Media Markt beklagar man misstaget och ber om ursäkt till de drabbade.

Nils Sigfrid är ansvarig för frågor rörande elektronik vid Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Han säger att problemet med använda datorer inte är vanligt förekommande. Däremot finns det fall där begagnade mobiltelefoner sålts som nya, där säljaren inte velat gå med på reklamationen.

Ska själv rensa datorn

ARN har inte prövat just denna typ av fall och det går inte att säga hur nämnden skulle döma.

– Men som köpare kanske man kan förvänta sig att en begagnad dator töms på filer från tidigare användare innan den säljs igen, men det har som sagt inte testats hos oss, säger Nils Sigfrid.

För begagnad vara gäller samma regler som för nya, enligt konsumentsköpslagen. Om en vara inte uppfyller vad säljaren lovar så är det fel och den kan reklameras.

Tobias Ohlsson säger att han nu själv ska rensa datorn.

– Jag vill ha den fräsch och inte med massa gamla filer.