Hotade spränga Stortinget - på väg till Sverige

Uppdaterad 2013-05-30 | Publicerad 2013-05-28

Den 28-åriga norska högerextremisten hotade att spränga Stortinget i Oslo.

Nu är han på väg till Sverige för att stödja högerextremisterna vid oroligheterna i Stockholms förorter, skriver Expo.

– Vi har beredskap för att hantera olika händelseutvecklingar, säger Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen.

”Jag drar till Stockholm för att stödja motståndsrörelsen mot upptågen och bistå polisen”, skriver mannen på sin hemsida.

På sidan har han även lagt upp en bild där han poserar iklädd militärliknande kläder och knä- och armbågsskydd. I ena handen håller han gasmask och i den andra en norsk flagga. Runt halsen har han en flagga med Swedish Defense Leagues logga.

Greps i februari

I februari i år greps 28-åringen i Oslo efter att berusad och iförd skyddsväst pratat om att spränga Stortinget, den norska parlamentsbyggnaden. Han släpptes senare eftersom det inte kunde bevisas att han hade några konkreta planer på att utföra dådet.

– Han är aktivist för NDL (Norwegian Defense League) och följs av andra aktivister, säger Tor Bach på den norska antirasistiska organisationen Vepsen som avslöjade mannens planer till Expo.

– Polisen svarar för att upprätthålla ordningen och vi har inget behov av personer som försöker ta lagen i egna händer, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Han vill inte kommentera om säkerheten kommer att höjas inför 28-åringens besök.