Löfvens tre ödesfrågor

Publicerad 2013-04-03

Unik kartläggning: Ombuden kör över partiledaren i minst en viktig fråga på kongressen

Stefan Löfven åker på minst en förlust – men riskerar att få stryk i ytterligare två viktiga frågor.

På S-kongressen som inleds i dag väntas tuffa matcher om ungdoms­arbetslösheten, vinster i välfärden och föräldra­försäkringen.

Det avslöjar Aftonbladets kartläggning av ombud i alla partidistrikt.

I dag inleder Socialdemokraterna sin kongress i Göteborg. Under fem dagar ska partiet slå fast politiken för valrörelsen och kommande mandatperiod.

För S-ledaren Stefan Löfven innebär det den första rejäla prövningen sedan han valdes i januari i fjol. Efter flera år av bråk och två förlorade val ska partiet nu visa väljarna att man åter är redo att styra landet.

Körs över

Men även om lugnet till stor del har lagt sig så finns det viktiga frågor där splittringen är tydlig.

På kongressen har 350 valda ombud från 26 distrikt rösträtt. Aftonbladet har ringt runt till samtliga delegationer för att ta reda på hur de kommer att ställa sig i de tre stridsfrågorna – ungdomsarbetslösheten, välfärdsvinsterna och föräldraförsäkringen.

Det står redan klart att Stefan Löfven och partistyrelsen kommer att köras över i frågan om ungdomsarbetslösheten. Alla delegationer som hittills bestämt sig vill se snabbare åtgärder för att få unga i jobb än parti­ledningen. Förslaget om en 90-dagarsgaranti kommer från ungdomsförbundet SSU.

Vill inte förbjuda vinster

Den andra stridsfrågan rör vinster i välfärden, visar Aftonbladets rundringning.

I höstas meddelade Löfven att han och partistyrelsen vill begränsa företagens vinster genom hårdare regler, men inte förbjuda dem. Stora delar av S vill gå längre. Många av landets arbetarekommuner har motionerat om vinstförbud och LO har ställt krav på en ”non-profit”-princip.

16 av 26 delegationer är i dag antingen emot partiledningens förslag eller har ännu inte bestämt sig. Partiledningen kan tvingas gå de interna kritikerna till mötes och hitta en kompromiss.

– Jag tror att partiledningen har en majoritet av ombuden med sig. Frågan är om den försöker hitta en kompromisskrivning så att det blir en ännu starkare majoritet för Löfvens förslag, säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den sista ödesfrågan för Löfven handlar om föräldraförsäkringen. Partiet är överens om att man vill ha tredelad försäkring, en del för mamman, en del för pappan och en tredje del som är valfri. Men partiledningen vill inte slå fast när det ska ske.

”Vi har goda chanser”

Det har retat upp dem som vill att det införs redan under nästa mandatperiod. Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor, är en av dem som driver frågan hårdast.

– Vi har goda chanser att klara den här matchen, vi har många S-kvinnor och LO-medlemmar bland kongressombuden, säger hon.

Men Sommestad och de andra har en hel del arbete kvar att göra. Aftonbladets rundringning visar att nästan en tredjedel av ombuden redan stöttar Löfven.

Kongressen röstar om alla de tre ödesfrågorna på fredag.

DE OLIKA FÖRSLAGEN INFÖR KONGRESSEN

1. Vinster i välfärden:

Partiledningen vill begränsa vinsterna genom kvalitetskrav och regler om öppnare bokföring, men inte införa vinstförbud. Många arbetarekommuner står bakom ett förbud och en stor intern opinion lobbar för en hårdare reglering av möjligheterna att ta ut vinst hos välfärdsbolag.

LO har föreslagit en non-profit-modell som innebär att vinsterna begränsas till ungefär 2,5 procent av det investerade kapitalet.

2. Föräldra­försäkringen:

Partiledningen är inte beredd att lagstifta om tredelad föräldraförsäkring eller ange en tidpunkt när det kan bli aktuellt.

Delar av partiet, däribland S-kvinnor, men även LO kräver ett löfte om att tredelningen ska införas under nästa mandatperiod om S vinner valet.

3. Ungdomsarbetslösheten:

Partistyrelsen har föreslagit en jobbgaranti men inte satt någon tidsgräns om hur snabbt den ska införas.

SSU kräver att unga arbetslösa ska få hjälp redan från första dagen i form av insatser som utbildning, praktik eller jobb inom tre månader. LO och flera distrikt har ställt sig bakom.

Så ställer sig delegationerna

Vinster i välfärden

Stödjer partistyrelsens förslag 10 delegationer, 120 ombud

Stödjer LO:s förslag 3 delegationer, 59 ombud

Stödjer egen motion om vinstbegränsningar 4 delegationer, 59 ombud

Inte tagit ställning/inget svar 9 delegationer, 112 ombud

Ungdomsarbetslösheten:

Stödjer partistyrelsens förslag 0 delegationer, 0 ombud

Stödjer SSU:s förslag 19 delegationer, 244 ombud

Inte tagit ställning/inget svar 7 delegationer, 106 ombud

Föräldraförsäkringen:

Stödjer partistyrelsens förslag 10 delegationer, 144 ombud

Stödjer S-kvinnors förslag 5 delegationer, 51 ombud

Inte tagit ställning/inget svar 11 delegationer, 155 ombud

S-Kongressen

S-kongressen äger rum den 3–7 april 2013 i Svenska Mässan, Göteborg. Det är den första ordinarie kongressen sedan 2009. Det hölls en extrakongress 2011 då Håkan Juholt valdes som partiordförande.
 

350 ombud från 26 olika distrikt samlas för omröstningar, tal och seminarier. Dessutom deltar en stor mängd sympatisörer både från S, LO samt sidoorganisationer. En hel drös av gamla S-veteraner deltar också.
 

Ombuden delas omgående in i temagrupper som ska diskutera frågorna innan beslut fattas så att debatten innan själva omröstningen inte blir för långdragen.