Roger: Nu pratar vi och kramas

Publicerad 2012-09-05

Roger och Lena berättade i senaste programmet av ”Par i terapi” om bristen på samliv och kärlek.

Sex par med problem går till en relationsterapeut.

Allt filmas och sänds i en serie i SVT.

Roger och Lena berättade i senaste programmet om bristen på samliv och kärlek.

– Nu pratar vi och kramas, säger Roger. 

I höst kommer tittarna att få lägga sig i terapisoffan tillsammans med ytterligare fem par som valt att låta sig filmas under fyra terapisessioner.

I tisdags sändes premiäravsnittet av ”Par i terapi”.

Roger, 54, och Lena, 45, berättade om sina svårigheter att leva tillsammans. Livet har bara rullat på, med barn och företag men ingen tid för varandra. Samlivet existerade inte.

– Många har sagt att det var modigt att ställa upp, men det tycker inte jag. Det är ju inget konstigt egentligen, vi har känslor och uttrycker dem. Vi hade våra farhågor om att det skulle beröra tredje part, men efter att vi fick idén presenterad för oss så kändes det jättebra, säger Roger som tillsammans med sin fru driver en konferensanläggning.

”Oerhört tacksam”

– Det var inte självklart för oss att ställa upp men vi såg möjligheten att få träffa Poul (Perris, terapeut). Det var vad jag tackade ja till. När det skulle klippas så fick vi processa att det skulle sändas, säger Lena som tillsammans med sin man inte vill gå ut med efternamn eller bostadsort.

De blev tillfrågade att vara med i början på året.

– Jag känner mig oerhört tacksam över att ha fått vara med. Jag har sett programmet två gånger tidigare men blir fortfarande berörd. Det finns en psykologisk laddning i programmet, särskilt där då jag beskriver min ensamhet och hur jag stängde av mina känslor. Det finns en sorg i det, men som är helande att titta på. Jag använder DVD:n som en form av terapi, säger Roger.

Hans fru Lena beskriver terapin som ”det sista halmstrået” innan separationen var ett faktum.

– Vi levde parallella liv. Vi har det svängigt och stressigt med barn och företag men vi har stannat upp nu. Vi satt uppe i går till halv tolv och pratade och kunde mötas och kramas efter det. Det finns en emotionell fördjupning hos oss som Poul har öppnat upp, säger Roger.

”Inget att skämmas för”

Poul Perris, 41, är terapeuten och seriens nav.

– Det vi ville med programmet var att visa det allmängiltiga i hur vi har det i våra relationer. Att alla brottas kontinuerligt med att få ihop det. Det är inget att skämmas för, säger Poul Perris.

Enligt SVT tittade cirka 300 000 personer på programmet i går, det i konkurrens med tv-sända galan Kristallen på kanal 5.

– Det var oväntat höga tittarsiffror, med tanke på att programmet är ett relationssamtal som pågår i en timme i ett rum med tre personer, säger seriens producent Ann Victorin.

Poul Perris berättar att reaktionerna inte låtit vänta på sig.

– Jag har fått oerhört många mejl och sms från tittare som skrivit och berättat om deras liv. Om hur de känner igen sig i paren, och att programmet är viktigt och värdefullt. Många hoppas att programmet ska göra att vi börjar värna om varandra och slutar skämmas för dem vi är.