Bombskräck i Köpenhamn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-13

Häktade mannen vägrar tala - men benprotesen kan avslöja honom

Dansk polis undersöker nu en misstänkt väska på Klampenborg tågstation.

Samtidigt pågår arbetet med att identifiera bombmannen från hotellexplosionen i fredags.

Polisens senaste hopp står till mannens benprotes.

Parallellt med flera mystiska väskfynd runt om i Köpenhamn kämpar den danska polisen med att identifiera den mystiske mannen som sitter häktad i isoleringscell efter hotellexplosionen som befaras vara ett led i terrorförberedelser.

Trots 52 tips är polisen rådvill mot mannen som säger att han varken minns vad han heter eller varifrån han kommer, bara att han är vegetarian.

Igår bad mannen om en rad religiösa skrifter men de gav, enligt polisen, ingen fingervisning om vem han är eller någon förklaring till dådet.

Hoppet står till protesen

Arbetet med att kartlägga mannens identitet är högsta prioritet och ett hopp står till mannens benprotes som man hoppas kan vara märkt med ett serienummer och därmed möjlig att spåra.

Tre platser har under dagen varit avspärrade, bland annat Ørstedsparken där polisens tekniker fortsätter att söka efter spår tillhörande mannen som hade tagit sin tillflykt till parken när han greps. Mannen låg på marken i flera timmar innan bombexperter från försvaret lyckades få loss en svart väska som var fastspänd runt hans mage men som inte visade sig innehålla sprängämnen.

På Klampenborgs station några kilometer norr om Köpenhamns centrum låg det misstänkta fyndet, en väska, på en toalett. Fyndet ledde till att tågtrafiken förbi stationen stoppades i flera timmar, liksom trafiken på den välbesökta Strandvägen.

Militärens sprängämnesexperter undersöker nu väskan som föranledde att danska bombroboten "Rullemarie" hämtades till platsen.

En misstänkt resväska gjorde att även butikscentret Frederiksberg evakuerades, men larmet blåstes av när väskan visade sig tillhöra en turist som inte orkade bära omkring på sitt bagage och därför låste fast det.

Extra bevakning

Under hela helgen har också Jyllands-Postens fastigheter haft extra bevakning eftersom kopplingar gjorts till de hot tidningen utsattes för efter tecknaren Kurt Westergaards Muhammedteckningar.

Polisen har dessutom ökat patrulleringen i avgångshallen på Kastrups flygplats.

Den häktade mannen har hittills uppgett tre identiteter. Bland annat undersöker polisen i Luxenburg nu hur mannen kommit över ett falskt pass därifrån, uppger utrikesminister Jean Asselborn till nyhetsbyrån Ritzau.

Några av de namn han använt sig av i Danmark är Raoul Foltz, Hans Veller och David François de Vicq de Cumptich.

Ren tur att de grep honom

Danske chefspsykologen Jörn Beckman menar att det är ren tur att polisen lyckades gripa honom.

– Han är en mästare i osynlighet, vilket är fantastiskt viktigt om du ska vara professionell terrorist. Han är osynlig för att han hela tiden är synlig i olika identiteter. Det är helt genialt, om man får använda det ordet, säger psykologen till tidningen Extra Bladet.